Glas Javnosti

PRIZNAO KRIVICU ZA UBISTVO FLOJDA! Bivši policajac se izjasnio krivim (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Bivši policajac iz Mineapolisa, Derek Šovin, koji je u aprilu osuđen Za ubistvo Džordža Flojda, izjasnio se krivim na ročištu povodom civilne tužbe za ubistvo.

Šovin je takođe priznao krivicu u odvojenom slučaju u kojem je optužen da je koristio sličnu taktiku protiv 14-godišnjaka iz Mineapolisa 2017. godine, piše CNN.

Kao deo sporazuma o priznanju krivice, tužioci traže da Šovin bude osuđen na 300 meseci zatvora, odnosno 25 godina, koji će služiti uporedo sa kaznom od 22 i po godine po državnoj optužbi za ubistvo.

Šovin se pojavio u sudnici skoro 18 meseci nakon što je kao bivši policajac držao koleno na Flojdovom vratu i leđima 9 minuta i 26 sekundi, dok je 46-godišnji crnac, sa lisicama na rukama, ležao na ulici, gušio se i ponavljao: "Ne mogu da dišem".

Flojdova smrt 25. maja 2020. izazvala je proteste širom zemlje i šire protiv policijske brutalnosti i rasne nepravde. U aprilu je Šovin osuđen za ubistvo iz nehata na 22 i po godine zatvora u državi. Prema zakonu Minesote, Šovin će morati da odsluži dve trećine kazne ili 15 godina, a zatim će imati pravo na uslovni otpust.

Šovin i bivši oficiri Tou Tao, Džej Aleksander Kueng i Tomas Lejn optuženi su jer nisu pružili lekarsku pomoć Flojdu, navodi se u saveznoj optužnici. Tao i Kueng su takođe optuženi da nisu intervenisali u Šovinovoj upotrebi nerazumne sile.

Tao, Kueng i Lejn izjasnili su se da nisu krivi po optužbama u septembru. Tao, Kueng i Lejn se i dalje suočavaju sa optužbama za pomaganje i podržavanje ubistva Džordža Flojda. Oni su se izjasnili da nisu krivi. Suđenje je trenutno zakazano za mart 2022.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR