Glas Javnosti

Britanija pooštrava vizne uslove kako bi smanjila broj imigranata

Svet
Autor: Glas javnosti

Imigracija je previsoka i preduzimamo radikalne mere da je smanjimo, rekao je britanski premijer.

Velika Britanija je najavila planove za smanjenje broja imigranata u zemlji povećanjem minimalne plate koju moraju da zarade za trećinu, usred pritiska na premijera Rišija Sunaka da se pozabavi rekordnim brojem novih imigranata.

Visok nivo legalne migracije dominirao je političkim pejzažom Britanije više od jedne decenije i bio je ključni faktor u glasanju za izlazak iz Evropske unije na referendumu 2016. godine.


Sunak je obećao da će steći veću kontrolu nad migracijama nakon što su poslanici njegove Konzervativne stranke kritikovali njegov rad po tom pitanju uoči izbora koji se očekuju sledeće godine. Opoziciona Laburistička partija trenutno ima veliku prednost u anketama.

Privrednici i sindikati su te mere okarakterisali kao kontraproduktivne za privatni sektor i državno zdravstvo, koji pate od nedostatka radne snage. Prošle godine u Veliku Britaniju preselilo se više od 745.000 ljudi nego što je otišlo. Nivo imigracije je od tada ostao visok i migranti su uglavnom iz zemalja poput Indije, Nigerije i Kine, a ne iz EU kao što je to bio slučaj ranije.


Ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli rekao je da bi nove mere mogle da smanje taj broj za 300.000.

„Imigracija je previsoka. Danas preduzimamo radikalne mere da je smanjimo“, rekao je Sunak, koji takođe pokušava da deportuje ilegalne migrante u Ruandu gde bi bili obrađeni njihovi zahtevi za azil.

Kleverli je rekao da će vlada povećati minimalnu platu stranih kvalifikovanih radnika na 38.700 funti (oko 45.100 evra) godišnje, što je značajno povećanje sa sadašnjih 26.200 funti (30.536 evra). Od ovoga će biti izuzeti zdravstveni i socijalni radnici.


Ostale mere uključuju zabranu stranim zdravstvenim radnicima da dovode članove porodice u Veliku Britaniju sa svojom vizom, povećanje participacije za migrante za 66 odsto za korišćenje zdravstvenih usluga i povećanje minimalnog prihoda za porodične vize.


Glas javnosti/A02H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR