Glas Javnosti

SKANDAL U KATOLIČKOJ CRKVI KAKAV SE NE PAMTI : Slovenački sveštenik zlostavljao MONAHINJE

Svet
Autor: Glas javnosti

Slovenački sveštenik za koga se navodi da je blizak papi optužen je da je pozvao dve časne sestre da imaju seks sa njim i učestvuju u trojci “Svetog Trojstva”.

Marka Ivana Rupkina (68) bivša časna sestra optužila je da je koristio svoju “psiho-duhovnu” kontrolu nad njom pre oko tri decenije kako bi je naterao na polne odnose, uključujući grupni seks, i gledanje pornografskih filmova.


U vreme optužbi, Rupkin, koji je u crkvi poznat po svojim umetničkim delima, bio je duhovnik jednog samostana u Sloveniji, a bivša monahinja, koja sada ima 58 godina, opisala je kako su njene pritužbe protiv sveštenika ignorisane.

Rupnik je sada u centru skandala koji je zahvatio jezuite, katolički red sveštenika čiji je član i poglavar Vatikana papa Franja.

Bivša monahinja rekla je u nedelju uglednom italijanskom istraživačkom listu Domani u eksplozivnom svedočenju: „Otac Marko je počeo polako i slatko da ulazi u moj psihički i duhovni svet, iskorišćavajući moju nesigurnost i krhkost i koristeći moj odnos sa Bogom da me gurne u seksualna iskustva sa sobom”.

Časna sestra je tvrdila da je Rupkin dugo njom manipulisao, imao seks sa njom i maltretirao je da bi ćutala tokom njenog boravka u slovenačkom samostanu između 1987. i 1994. godine.

Tvrdila je da je Rupkin tražio od nje i još jedne časne sestre da imaju seks sa njim, rekavši da će ponoviti trosmerni odnos između Boga, Isusa i Svetog duha.


Ona je rekla da veruje da je Rupnik zlostavljao čak 20 žena, prenosi Dejli mejl.

Detaljno je opisala godine seksualnog zlostavljanja i duhovne manipulacije od strane Rupnika i rekla da je više puta pokušala da ga razotkrije, samo da bi se suočila sa nadređenima koji su rutinski štitili Rupnika.

- To je zaista bila zloupotreba savesti - rekla je bivša časna sestra.

Ona je rekla da je njena prva pritužba na njegovo ponašanje datira iz 1994. godine u Sloveniji, ali da je ignorisana jer je Rupnikova zajednica - prvo u Sloveniji, potom u Rimu - rasla i stekla međunarodnu podršku.

U međuvremenu, na sličan način su povređene i druge sestre, rekla je ona.

- Trebalo je da bude zaustavljen pre 30 godina - rekla je žena za list Domani.

Njeni navodi naterali su jezuite pape Franje u nedelju da zatraže od još žrtava da prijave Rupnika.

Ispostavilo se da je Vatikan u prošlosti dva puta puštao Rupnika da se izvuče nekažnjen uprkos poražavajućim svedočenjima žena koje su rekle da ih je seksualno i duhovno zlostavljao prenosi Blic

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR