Glas Javnosti

BRITANCI NASRĆU NA UKRAJINKE! Spreman sam da pomognem ali i ti meni moraš pomoći

Svet
Autor: Glas javnosti

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice pozvala je vladu Velike Britanije da interveniše kako bi zaustavila smeštanje Ukrajinka sa neoženjenim Britancima.

Nakon tvrdnji da pojedini muškarci koriste britanski humanitarni projekat "Domovi za Ukrajinu" kako bi pronašli ugrožene mlade žene i devojke, Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) rekao je za Gardijan da bi "prikladniji proces uparivanja" mogao da bude uspostavljen kako bi žene i majke sa decom bile smeštene kod porodica ili parova.

Upozorenje globalne agencije za izbeglice usledilo je nakon izveštaja da su ukrajinske izbeglice, pretežno žene, ponekad u pratnji dece, u Velikoj Britaniji u opasnosti od seksualne eksploatacije.

Prema vladinoj šemi Domovi za Ukrajinu, britanski domaćini moraju sami da se povežu sa ukrajinskim izbeglicama, što je dovelo do toga da se desetine hiljada ljudi okrene društvenim mrežama kako bi se "povezali".

U saopštenju, UNHCR je naveo da postoji potreba za adekvatnim zaštitnim merama i merama provere protiv eksploatacije, kao i za odgovarajućom podrškom sponzorima.

Vodeće organizacije za izbeglice izrazile su zabrinutost u vezi sa šemom Domova za Ukrajinu u pismu Majklu Gouvu, ministru zaduženom za taj plan. Luiz Kalvi, šef obezbeđenja u organizaciji Refjudži ekšon rekla je za Observer da je postoji opasnost da ova šema postane "Tinder za trgovce belim robljem"

Jedna 32-godišnja žena iz Bakmuta u Ukrajini, koja je tražila odgovarajuću osobu za smeštaj u Velikoj Britaniji, napisala je da je primila sugestivne poruke od muškaraca preko mesindžera.

"Javio mi se jedan stariji tip iz Londona i rekao da ću morati da delim spavaću sobu sa njim, i pitao me da li se slažem sa tim“, rekla je ona u mejlu koji je video Gardijan.

Sandej tajms je ove nedelje objavio da je novinarka koja se predstavljala kao 22-godišnja Ukrajinka iz Kijeva otkrila da je nekoliko minuta nakon što je objavila poruku na najvećoj Fejsbuk grupi za britanske domaćine bila preplavljena neprikladnim porukama.

Neki muškarci su lagali da imaju nekoliko spavaćih soba u svojim jednokrevetnim kućama, dok je drugi predlagali da dele krevet, pišući: "Imam veliki krevet. Mogli bismo da spavamo zajedno.” Jedan je poslao glasovnu poruku: "Spreman sam da ti pomognem, a možda i ti meni možeš pomoći.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR