Glas Javnosti

PRVE IZBEGLICE IZ UKRAJINE STIGLE U SRBIJU: Prešli 2.500 kilometara i stigli u Niš

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prve izbeglice iz Ukrajine stigle su u Srbiju, mahom oni koji tu imaju rodbinu. Komesarijat ne očekuje navalu, ali kaže da je spreman.

Dojče vele je pričao sa jednom od izbeglica o njenom putu do Niša.

- Nismo očekivali ovo, ali smo osetili da će nešto biti - priča Nelia Surus.

Kaže, očekivala je možda borbe na istoku Ukrajine, ali "pravi rat" nikako. Kad je krenulo, prešla je 2.500 kilometara, preko cele Ukrajine i Rumunije, do Niša.


Sa verenikom Markom iz Srbije živela je u Severodonjecku, gradu na samoj granici sa samoproglašenom Republikom Lugansk. U četvrtak u pet ujutru, probudio je telefon. Zvala je majka iz Kijeva i rekla da je počeo rat, piše N1.

- Prva pomisao mi je bila moram da bežim. Ali bilo je nestvarno, nismo verovali da se sve tako brzo odvija, pitali smo se da li stvarno idemo. Marko kaže da je stvarno, da će biti problema sa putevima i gužvom. I zaista, mi smo krenuli u zoru, a jedva smo izašli iz grada. Telefoni su nam stalno zvonili, svi su pitali šta da rade, a ja sam uporno zvala svoju majku i govorila joj da se pakuje i da beži. Ona prvo nije želela da napusti stan, svađale smo se, rekla sam joj šta će ti stan, treba da budeš živa - priča Nelia.


Prava drama se odvijala dok je nagovorila majku da napusti Kijev, u koji su se prvobitno uputili pre nego što im je javljeno da ako uđu u grad, nikada neće izaći. Tada joj je stigla i poruka od mame u kojoj piše da bez obzira šta da se desi, da zna da ju je volela.


- Kad sam to pročitala, došlo mi je da poludim - kaže ona.

Na kraju su Nelia i njen verenik uspeli da se sretnu sa njenom majkom u Černivcima, nadomak granice sa Rumunijom. Nakon dugog čekanja i gužvi, stigli su do Niša. Još nekoliko porodica iz Ukrajine je stilo u Niš, tu su, posle pet dana drame, konačno mirno prespavali.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR