Glas Javnosti

Uvoz ruske nafte u SAD ipak nije stao: Za decembar 750.000 dolara

Svet
Autor: Glas javnosti

Saveznici Vašingtona neće dobro reagovati na ovaj potez

Sjedinjene Američke Države uvezle su sirovu naftu ruskog porekla u vrednosti od 749.500 dolara u novembru 2023. godine, što je prva transakcija otkako je uvedena zabrana uvoza ruskih energenata u aprilu 2022. Ovaj potez postavlja pitanja o tome koliko se SAD pridržavaju politike sankcija i kako bi to moglo da utiče na njihove saveznike.

SAD su u novembru 2023. napravile strateški zaokret uvozom sirove nafte u vrednosti od 749.500 dolara iz Rusije, što nije zebeleženo od sveobuhvatnih sankcija uvedenih u aprilu 2022. Do ovog je došlo nakon tekućih globalnih energetskih izazova, što postavlja pitanja o doslednosti i ciljevima trgovinske politike SAD.


Zabrana uvoza ruske nafte, gasa i drugih energenata bila je kamen temeljac odgovora SAD na geopolitičke tenzije, u skladu sa širim međunarodnim naporima. Međutim, nedavno obnavljanje uvoza nafte iz Rusije izazvalo je debatu o osnovnim motivima i potencijalnim posledicama po saveznike SAD, posebno u Evropi i Japanu.

Tiberio Gracijani, predsednik "Vision & Global Trends", Međunarodnog instituta za globalne analize, sugeriše da američka trgovinska politika, posebno na energetskom tržištu, funkcioniše sa hegemonističkim namerama.

Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR