Glas Javnosti

BIZARAN ZAKON U NJUJORKU: Nakon smrti mogu vas pretvoriti u zemlju kompostiranjem

Svet
Autor: Glas javnosti

Američka država Njujork je dozvolila takozvano ljudsko kompostiranje. Osoba sada može "pretvoriti svoje telo u zemlju" nakon smrti, što se smatra ekološki prihvatljivom alternativom tradicionalnom sahranjivanju ili kremaciji.

Takođe poznata kao "prirodna organska redukcija", praksa dovodi do razlaganja tela u roku od nekoliko nedelja nakon zatvaranja u kontejner. Proces se odvija u posebnim nadzemnim objektima.

Telo se stavlja u zatvorenu posudu zajedno sa odabranim materijalima kao što su ostaci drveta i slama i postepeno se raspada pod dejstvom mikroba.


Nakon perioda od otprilike 30 dana - i procesa zagrevanja da se ubije svaka infekcija - voljenima se daje "formirano tlo".

Tradicionalne sahrane koje uključuju kovčeg takođe koriste drvo, zemlju i druge prirodne resurse. Zagovornici kompostiranja ljudi kažu da je to ne samo ekološki prihvatljivija opcija, već je i praktičnija u gradovima u kojima je zemljište za groblja ograničeno.

Ali za neke, postoje etička pitanja o tome šta se dešava sa zemljom koja je rezultat kompostiranja. Katolički biskupi u državi Njujork navodno su se protivili zakonu, tvrdeći da ljudska tela ne treba tretirati kao "kućni otpad".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR