Glas Javnosti

Otkriven novi organ u ljudskom telu

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Grupa holandskih onkologa otkrila je nove žlezde na ljudskom licu koje su nazvali tubarijumske žlezde. Istraživanje je objavljeno u časopisu „Radioterapija i onkologija“.

Istražujući procese razvoja kancera u glavi i vratu, naučnici su koristili skeniranje sa radioaktivnom glukozom koja je uticala na to da se „istaknu“određeni delovi tela. Pri tom su koristili pozitronsku emisionu tomografiju i skeniranje kompjuterskom tomografijom.

Onkolozi su skenirali oko 100 pacijenata i leševa i na njihovo iznenađenje, određeni deo lica je nastavljao da sija. Prvo su zaključili da je u pitanju neka vrsta anomalije, ali dalje istraživanje je otkrilo da imaju posla sa potpuno novim delom ljudskog tela.


Novi organ - tubarijske žlezde učestvuju u proizvodnji pljuvačke u ustima i otprilike su iste veličine kao tri glavne pljuvačne žlezde. Međutim, one se nalaze sa obe strane nazofarinksa.

Otkriće je u skladu sa glavnim ciljem istraživačkog tima - saznati što više o kanceru. Radioterapija koja ubija ćelije raka može da izazove komplikacije na pljuvačnim žlezdama, uključujući i ove novootkrivene. Zato će lekari morati da izbegavaju da ciljaju ovaj deo lica.

Ranije se verovalo da su pljuvačne ili mukozne žlezde u nazofarinksu mnogo manje i ravnomerno raspoređene po celoj sluzokoži, preneo je „Sputnjik internešenel“.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR