Glas Javnosti

BIZARAN SLUČAJ NA SVETU: Devojčica koja može da razgovara samo sa tri osobe na svetu

Svet
Autor: Glas javnosti

Devojčica Dejzi Me Med ima selektivni mutizam, teški anksiozni poremećaj, zbog kojeg je sposobna da razgovara samo s tri osobe na svetu - svojom mamom, tatom i psihologom.

Ovoj devojčici (12), koja živi sa mamom Luiz, dijagnostifikovan je autizam i selektivni mutizam. Njeno stanje znači da ne može da razgovara ni sa kim osim sa mamom, tatom i psihologom.

Selektivni mutizam je složeni anksiozni poremećaj koji se javlja samo kod dece. Karakteriše ga nesposobnost deteta da govori i efikasno komunicira u nekim društvenim okruženjima, kao što su škola ili vrtić, dok može komunicirati samo u sredinama gde se oseća sigurno i opušteno.


Iako je Dejzi Me vodila svoj dobrotvorni šou talenata, na kojem je održala govor tokom otvaranja u Lutonu, u Eseksu, ona ne može da stekne prijatelje zbog svoga stanja.

“Nije lako objasniti da ne možete da pričate – dok svi pričaju. Ako ne možete da pričate, to je tako teško jer imate sve odgovore u glavi, ali ne možete da ih kažete odmah. Ponekad se osećam kao da sam u drugom svetu i sve se dešava oko mene i ne znam kako se to osećam”, priča devojčica koja se nekada teši da joj to ne pričinjava toliki problem jer “ne želi prijatelje”. Ali onda prizna da “ipak želi” kada vidi vršnjake kako komuniciraju.

Kada je izvan udobnosti svog doma, tokom komunikacije Dejzi Me se uplaši i “smrzne”, i ne može d pronađe potrebne reči. Može da razgovara samo sa svojom mamom, ocem i psihologom. Zbog toga se obrazuje kod kuće, a otkrila je kako je tokom pohađanja nastave u školi bila žrtva maltretiranja što je podstaklo njenu anksioznost.

Otkako se školuje kod kuće, Dejzi Me je uspela da pronađe stvari u kojima uživa. “Moje omiljene stvari koje mogu da radim su da nastupam, plešem i pevam u pantomimama i imitiram ljude koje sam upoznala. Najviše od svega volim da organizujem događaje i da prolazim kroz sve izazove da stvari krenu i budu uspešne. Kada vidim da ljudi uživaju (na tim događajima), tada se najviše smejem”, otkrila je ova 12-godišnjakinja.

Dejzi Me je 2. marta održala svoj dobrotvorni šou talenata pod nazivom Uniquely me tokom kojeg se obratila prisutnima. Inkluzivni talent show prikupio je 305 funti za britansku dobrotvornu organizaciju za selektivni mutizam pod nazivom SMiRA (Selective Mutism Information & Research Association). “Na ideju o talent showu došla sam pre dve godine i sanjala sam da sve to uradim sama. Pronašli smo prostor i kada sam ga posetila, bilo je apsolutno savršeno, tačno onako kako sam sanjala”, ispričala je hrabra devojčica.


“Bila sam tako uzbuđena i odmah sam počela da radim na osmišljavanju emisije. Zaista mi je bilo važno da je to inkluzivni šou talenata i želela sam da se deca koja su u njemu osećaju dobrodošla, čak i ako ranije nisu nastupala”, dodala je.

Dejzi Me je otkrila da je održala govor uz “pomoć svog psihologa” iako nije bila sigurna da će to moći, ali kada je izašla na binu “sve se poklopilo”.

“Moj psiholog je održao govor i stavila sam fraze o selektivnom mutizam na ekranu. Osećala sam se kao da mogu učiniti veće i bolje stvari i da ništa nije nemoguće”, kazala je ona.

Uspeh šoua ohrabrio je Dejzi Me u nameri da nastavi da organizujei slične emisije, kazavši kako bi želela da bude dečji zabavljač kada bude starija. Ali, takođe, ova devojčica želi da ljude upozna sa teškoćama koje nosi selektivni mutizam.

Ali pre toga i da nađe prijatelja/e.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR