Glas Javnosti

Bivši policajac KRIV po svim tačkama optužnice za ubistvo Džordža Flojda! (FOTO+VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Nekadašnji američki policajac Derek Šovin proglašen je krivim je po svim tačkama optužnice za ubistvo Džordža Flojda, javlja BBC.

Derek Šovin je proglašen krivim za nenamerno ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo drugog stepena. Od 12 porotnika koji su odlučivali o sudbini Šovina, šest su belci, četvoro Afroamerikanci, a dvoje mešane rase.

Predsednik Amerike Džozef Bajden gledao je izricanje presude, a najavljeno je da će se obratiti javnosti nakon suđenja. Postupanje policajaca prema Flojdu i njegova kasnija smrt izazvali su masovne proteste u Americi i svetu iz kojih je potom nastao protest "Životi crnaca su važni".

Četrdesetčetvorogodišnji Šovin je stavio levo koleno na Flojdov vrat i držao ga tako više od devet minuta, tvrdili su tužioci. Još dvojica policajaca pomogla su mu da ga zadrži, dok je jedan sprečio svedoke da intervenišu. Više od 20 puta Flojd je rekao da ne može da diše. Na video snimku se videlo da se ne pomera i kako ga policija odvodi.

Sat vremena kasnije proglašen je mrtvim u bolnici. Sve je počelo kada je četrdesetšestogodišnji Džordž Flojd kupio paklicu cigareta u prodavnici u Južnom Mineapolisu 25. maja 2020. uveče. Prodavac je sumnjao da mu je dao falsifikovanu novčanicu od 20 dolara i pozvao policiju, pošto je Flojd odbio da vrati cigarete. Policajci su stigli i stavili mu lisice, ali kada su pokušali da ga ubace u automobil, pružio je otpor. Borba se završila tako što je Flojd bio licem na ulici. Potom je i usledila policijska brutalnost.

(Glas javnosti/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR