Glas Javnosti

Bivši holandski princ bio nacista?

Svet
Autor: Glas javnosti

Iako su i ranije postojale sumnje da je princ bio član nacističke partije, otkrivanje originalne članske karte otvorilo je novo bolno poglavlje u holandskoj istoriji, saopštio je Centar za informacije Izraela.

Otkriće nacističke članske karte na ime pokojnog holandskog princa Bernarda, Nemca koji je 30-ih godina prošlog veka oženio holandsku princezu, obnovilo je zahteve za otvaranje istrage o njegovim vezama sa Adolfom Hitlerom, prenosi Rojters.

Princ Bernard, deda holandskog kralja Vilijama Aleksandera, umro je 2004. godine. On je uporno poricao da je bio nacista, ali je priznao članstvo u nekoliko nacističkih vojnih jedinica, dodajući da je u to vreme takvo članstvo bilo uobičajeno za muškarce njegovih godina.


Iako su i ranije postojale sumnje da je on bio član nacističke partije, "otkrivanje originalne članske karte princa Bernarda u Nemačkoj nacionalsocijalističkoj radničkoj partiji (NSDAP) otvorilo je novo bolno poglavlje u holandskoj istoriji", saopštio je u petak Centar za informacije i dokumentaciju Izraela (CIDI).

CIDI je pozvao na istragu Instituta za studije rata, holokausta i genocida (NIOD).

"To što je Bernard bio član nije ono što je izazvalo šok, većina Holanđana je to očekivala. Ali, on je nastavio da poriče članstvo sve do svoje smrti", navodi se u saopštenju CIDI.

I u intervjuu za list "Volkskrant", neposredno pre nego što je umro, Bernard je nastavio da poriče članstvo u NSDAP: "Mogu da se zakunem na Bibliji da nikada nisam bio nacista."


Oživljavanje bolnih sećanja na nacističku okupaciju

Holandska vlada je potvrdila da je kartica pronađena, ali je odbila zahteve za otvaranje istrage.

Karticu, na kojoj se vidi da je Bernard prvi put nacistima pristupio 1933. godine, pronašao je istoričar Flip Maršalkerverd, saopštila je Kraljevska informativna služba.

Rođen 1911. godine, kao Bernard fon Bisterfeld, postao je holandski državljanin i tokom rata je učestvovao u borbenim letovima saveznika protiv Nemačke.


Maršalkerverd je za televiziju NOS izjavio da je iznenađen što je princ sačuvao karticu: "Bio je kolekcionar, a palate imaju ogromne tavane i podrume. Možda je zaboravio na nju."

Holandski novinari su još 1996. objavili knjigu koja sadrži kopiju članske karte Bernharda u NSDAP-u, koja je pronađena u američkim arhivama, zajedno sa prepiskom koja pokazuje da je napustio stranku 1936, kada se verio za Julijanu, holandsku princezu koja je kasnije postala kraljica.

Kralj Vilijam Aleksander rekao je da otkriće iz privatne arhive princa Bernarda oživljava bolna sećanja na nacističku okupaciju Holandije tokom Drugog svetskog rata.

"Mogu da razumem da ova vest ima veliki značaj i da izaziva mnogo emocija, posebno među jevrejskom zajednicom", izjavio je Vilijam Aleksander novinarima.

"Moramo da vidimo prošlost onakvom kakva je zaista bila, uključujući i neke manje lepe delove", dodao je holandski kralj.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR