Glas Javnosti

BIO U SVEMIRU DAVNE 1986.GODINE: Preminuo astronaut koji je bio član prve misije Apola sa posadom

Svet
Autor: Glas javnosti

Bivši astronaut Volter Kaningam, koji je 1968. leteo u svemir na brodu Apolo 7 u sklopu prve misije Apola s posadom, koja je utrla put za 12 sletanja na Mesec narednih godina, umro je u utorak u 90. godini, objavila je NASA.

Kaningam se pridružio članovima posade, Volteru Širi i Donu Ajzeleu u uspešnoj jedanaestodnevnoj misiji, koja je izvedena u niskoj Zemljinoj orbiti kao prvi ljudski pokusni let nove svemirske letelice Apolo, u kojoj će se kasnije putovati na Mesec, piše N1.

Apolo 7 je označio nastavak NASA programa svemirskih letova, 21 mesec nakon požara u kojem su poginula sva tri člana posade Apola 1 tokom pokusnog zemaljskog lansiranja krajem januara 1967. godine.


Kaningam je služio u američkoj mornarici i marincima i leteo u 54 misije kao borbeni pilot. Izabran je za astronauta 1963. godine, objavila je svemirska agencija.
„Volt Kaningam bio je pilot borbenog aviona, fizičar i preduzetnik – ali, iznad svega, bio je istraživač“, istakla je NASA, u izjavi kojom je objavljena njegova smrt.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR