Glas Javnosti

BEZUSPEŠNO LANSIRANJE AMERIČKE RAKETE NA MESEC POSLE 50 GODINA: Evo šta je problem

Svet
Autor: Glas javnosti

Prvi američki pokušaj sletanja na Mesec posle više od 50 godina čini se da je osuđen na propast nakon što je na svemirskoj letelici privatne kompanije Astrobotik tehnolodži došlo do "kritičnog" isticanja goriva samo nekoliko sati pošto je lansirana sa Kejp Kanaverala na Floridi.

Kompanija iz Pitsburga kaže da je uspela da lender preorijentiše ka suncu kako bi solarni paneli prikupili dovoljno sunčeve energije i napunili njegovu bateriju, a specijalni tim procenjuje status onoga što je okarakterisano kao „kvar na propulzionom sistemu“.


Uskoro je, međutim, postalo očigledno da je došlo do „kritičnog gubitka goriva“, što dodatno umanjuje šanse da će 23. februara doći do spuštanja na Mesec.

„Razmatramo alternativne profile misije koji bi u ovom trenutku mogli da budu izvodljivi“, saopštila je kompanija Astrobotik tehnolodži.

Problem je uočen nekih sedam sati nakon lansiranja sa Kejp Kanaverala do kojeg je došlo rano jutros pred zoru po lokalnom vremenu.


Lender po imenu Peregrin u orbitu Zemlje je donela raketa Vulkan i postavila ga na kurs ka Mesecu.

Problem sa propulzionim sistemom „ugrožava sposobnost svemirskog broda da se meko spusti na Mesec“, saopštila je komanija.

Lender poseduje motore i mlaznice koji služe za manevrisanje ne samo prilikom kretanja po Mesecu već i prilikom spuštanja na njega.


Astrobotik pokušava da izvede prvo privatno izvedeno spuštanje na Mesec, a samo četiri zemlje su tamo uopšte uspele da spuste svoje letelice.

Sledeći lender koji putuje ka Mesecu biće lansiran sa Kejp Kanaverala sledećeg meseca, a njegov vlasnik je jedna kompanija iz Hjustona.

NASA je dala milione dolara dvema kompanijama da sagrade i lansiraju sopstvene lunarne lendere.


Američka svemirska agencija želi da privatne lenderi ispitaju mesto spuštanja pre no što tamo dođu astronauti.

Lenderi bi takođe trebalo da za NASA, druge zemlje i univerzitete izvedu tehničke i naučne eksperimente.

Astrobotikov ugovor sa NASA u vezi sa lenderom Peregrin vredan je 108 miliona dolara, i ovim lansiranjem nije okončan.


Poslednje američko spuštanje na Mesec izvedeno je u decembru 1972. godine, a kosmonauti ; misije Apolo 17 Džin Kerman i Harison Šmit bili su 11 i 12 čovek na Mesecu. Time je završena era ljudskih odlazaka na Zemljin prirodni satelit koja je ostala vrhunac delovanja NASA.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR