Glas Javnosti

PRVA RAKETA SASTAVLJENA OD 3D ŠTAMPANIH DELOVA DANAS POLEĆE : Možete i uživo da pratite lansiranje poznat termin (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Američka svemirska firma "Relativiti spejs" planira danas sa Kejp Kanaverala na Floridi da lansira raketu Terran 1 koja je sastavljena od delova nastalih 3D štampanjem! Istakli su i da će se preskočiti planirana testiranja, već će se krenuti pravo u orbitu

- Teran 1 će biti najveći 3D objekt koji je isprintan i koji će pokušati da leti u orbiti - rekao je potparol kompanije.

Raketa je visoka oko 35 metara, što je čini jednom od najmanjih orbitalnih raketa, a 85 posto mase je napravljeno pomoću 3D štampača, piše Nju Sajentist. 

Može u Zemljinu orbitu da prenese do 1.250 kilograma, a firma po letu naplaćuje 12 miliona dolara.

SpaceX-ova raketa Falkon 9 može u svemir da podigne više od 22.000 kilograma, što košta oko 67 miliona dolara po letu.  

Teran 1 tokom probnog leta neće nositi nikakav teret. Ako stigne u svemir, let će se smatrati uspešnim. Odlučeno je da se preskoči poslednji planirani test - statička vatra u kojoj se raketni motori pale dok je raketa pričvršćena za tlo. Odlučeno je da se sa lansiranjem krene odmah.

Cilj kompanije Relativiti Spejs je, kako sama navodi, da omogući izgradnju industrijskog društva na Marsu, ali ova raketa je premalena da stigne do Crvene planete. Mada je dizajnirana za prenos malih satelita u orbitu, primarno treba da posluži kao manji prototip za 66 metara visoku raketu Teran R, koju ova firma namerava da lansira sledeće godine piše 24sedam

Planirano je da se ta raketa može u potpunosti ponovo koristiti i nositi do 20.000 kilograma. Osim lansiranja većih satelita u orbitu oko Zemlje, firma navodi kako će Teran R "ponuditi kupcima svemirsku letelicu sposobnu da povede misije između Zemlje, Meseca i Marsa".

Kao što je već napomenuto, 85 posto mase rakete Teran 1 napravljeno je pomoću 3D štampača, ali firma navodi kako pri budućim letelicama namerava da poveća taj udeo na 95%. Kao pogonsko gorivo koristi se metan, a tečni kiseonik kao oksidans.  

- Što se tiče uspešnosti leta, biće velika prekretnica ako se raketa sigurno odvoji od platforme, preleti iznad okeana i prođe tačku Maks Kju (Max-Q). Maks Kju je tačka u kojoj su najveća strukturna opterećenja na letelici, što je čini jednom od najizazovnijih faza leta. Ako dođemo do niske Zemljine orbite, to će biti pun pogodak - rekli su iz kompanije Relativiti Spejs za Space.com. 

Relativiti Spejs sa sedištem u Kaliforniji osnovali su 2015. godine Tim Elis i Džordan Nune. Obojica su radili u Blue Oridžinu, s tim da je Nune bio zaposlen i u Spejs Iks-u.

Lansiranje rakete Teran 1 kreće u 19 časova, a ceo događaj možete da pratite ovde.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR