Glas Javnosti

BAJDEN SE VANREDNO OBRATIO: Čvrsto verujemo da će doći do sukoba, američki predsednik poslao PRETEĆU poruku Rusima (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Prvi čovek SAD Džo Bajden obraća se svetu povodom pogoršanja situacije oko Ukrajine.

Iako je bilo najavljeno da će u 22 sata po našem vremenu da se obrati svetu, njegovo obraćanje je počelo sa 50 minuta zakašnjenja, a prethodno je na njegovom zvaničnom tviter nalogu postavljen status.
- Danas sam razgovarao sa transatlantskim saveznicima i partnerima o jačanju ruske vojske u Ukrajini i oko nje. Složili smo se oko naše podrške Ukrajini, da nastavimo diplomatske napore i potvrdili našu spremnost da nametnemo visoku cenu Rusiji, ukoliko se odluči na dalji konflikt -  navodi se u tvitu.


Nakon toga se Bajden i lično obratio svetu.

On je rekao da nema ni naznaka ni logike da je Ukrajina ta koja vrši napade u Donbasu i da sumnja da bi to učinila u trenutku kada oko 150.000 ruskih trupa "čeka pred njihovim vratima".


Kako je istakao, NATO saveznici su ujedinjeni i odlučni da se suoče sa "ruskim dezinformacijama" i optužio je Rusiju da pokušava da izazove "lažni izgovor" za rat protiv Ukrajine.

- Na primer, jučerašnje granatiranje ukrajinskog obdaništa za koje je Rusija lažno tvrdila da je izvršila Ukrajina. Takođe nastavljamo da vidimo sve više dezinformacija koje se prezentuju ruskoj javnosti, uključujući separatiste koje podržava Rusija, u kojima se tvrdi da Ukrajina planira da pokrene masovan ofanzivni napad u Donbasu - rekao je Bajden.


On je rekao da nema ni naznaka ni logike da je Ukrajina ta koja vrši napade u Donbasu i da sumnja da bi to učinila u trenutku kada oko 150.000 ruskih trupa "čeka pred njihovim vratima".

Istakao je i da ima razloga da se veruje da će ruske snage targetirati Kijev.

Bajden je rekao da će Putin, ako nastavi sa svojim planovima, biti odgovoran za katastrofalan i nepotreban rat.


- Nećemo slati trupe da se bore u Ukrajini, ali ćemo nastaviti da podržavamo narod Ukrajine - rekao je Bajden.

Predsednik SAD je ponovio da će se Rusija suočiti sa ozbiljnim sankcijama ako krene na Ukrajinu, ali i dodao da Rusija i dalje ima prostora da diplomatski reši problem.

Bajden je jasno istakao da "Rusija ima mogućnost izbora".

Ipak, kako je naveo, SAD i dalje čvrsto veruju da je Rusija odlučila da izvrši invaziju.

- To ne znači da je šansa za diplomatsko rešenje isključena - poručio je Bajden.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR