Glas Javnosti

RUSI SE NE ZAUSTAVLJAJU: Putin će nadgledati vežbe NUKLEARNIH SNAGA, moćna poruka Kijevu i Zapadu (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski predsednik Vladimir Putin nadgledaće u subotu, 19. februara, vežbe nuklearnih snaga u okviru kojih je planirano lansiranje balističkih i krstarećih raketa, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Pod vođstvom vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimira Putina, 19. februara biće održane planirane vežbe strateških snaga odvraćanja tokom kojih će biti lansirane balističke i krstareće rakete - kaže se u saopštenju Ministarstva.

Vežbe strateškog odvraćanja planirane su ranije radi "provere pripremljenosti vojnih komandnih centara, lansirnih borbenih timova, posade borbenih brodova, strateških raketnih bacača za izvršavanje zadatih ciljeva, kao i pouzdanosti naoružanja strateškog nuklearnog i konvencionalnog oružja".


U vežbama će učestvovati snage i oprema Vazdušno-kosmičkih snaga Južnog vojnog okruga, kao i raketne jedinice Severne i Crnomorske flote.

Agencija TASS izveštava da će u vežbama učestvovati i strateška raketna podmornica Severne flote, koja lansira interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) prema poligonu Kura na Kamčatki, na ruskom Dalekom istoku, kao i nuklearna podmornica Tihookeanske flote koja će lansirati ICMB na cilj na poligonu Siška na severu Rusije.

Portparlol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je na konferenciji za novinare da će Putin vežbe nadgledati iz Centra za kontrolu situacije Ministarstva odbrane.


- Putin će verovatno biti u "situacionom centru". Takve vežbe, treninzi, naravno da su nemogući bez šefa države. Znate za čuveni crni kofer, crveno dugme i slično - rekao je Peskov.

Detalji o tome kako Putin učestvuje u vežbama nisu za javnost, naveo je Peskov, prenosi agencija TASS.


Peskov je naglasio da Rusija unapred obaveštava druge zemlje, različitim kanalima, o planiranim vojnim vežbama.

- Vežbe i trening lansiranja balističkih raketa je prilično redovan proces obuke. Prethodi mu čitav niza obaveštenja različitim zemljama različitim kanalima. Sve ovo je jasno regulisano i niko nema nikakvih pitanja ili zabrinutost - ne proizvodi posledice jer su svi unapred obavešteni - kazao je Peskov i naveo da su planirane vežbe "transparentne" i "apsolutno razumljive" stručnjacima iz drugih zemalja.


Prisustvo predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka zavisiće od zajedničke odluke sa Putinom, rekao je portparol Kremlja.

Sam Lukašenko, koji je danas doputovao u dvodnevnu posetu Moskvi, izjavio je ranje kako namerava "da poseti vojnu vežbu sa Putinom".

Zajednička vežba Rusije i Belorusije, sa 30.000 ruskih vojnika, izazvala je zabrinutost Zapada po pitanju invazionih namera Rusije prema Ukrajini, tim više što je Rusija rasporedila 130.000 vojnika i vojne opreme duž ukrajinsko-ruske granice.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR