Glas Javnosti
posta

BAJDEN PRETI SIJU: Voljan sam da UPOTREBIM VOJNU SILU u odbrani saveznika

Svet
Autor: Glas javnosti

Bajden je naveo da su SAD uz druge zemlje da bi osigurali da Kina ne može da upotrebi silu protiv tog ostrva. On smatra da se Kina "opasno igra" svojim preletima u neposrednoj blizini Tajvana. Američki predsednik rekao je u ponedeljak u Tokiju da će SAD vojno braniti Tajvan u slučaju invazije Pekinga na ostrvo, preneo je "Jutarnji list".

- To je obaveza koju smo preuzeli - rekao je Bajden na pitanje da li će SAD vojno intervenirati u slučaju da se Kina pokuša dočepati tog teritorija silom.

- Mi smo se složili s politikom jedne Kine, to smo potpisali ... ali ideja da bi Tajvan mogao da bude preuzet silom naprosto nije prihvatljiva - naglasio je.

Plan suprotstavljanja Kini

Bajden je danas, takođe prihvatio plan Japana za jačanje njihovih odbrambenih kapaciteta pošto su on i japanski premijera Fumio Kušida izrazili posvećenost bliskoj saradnji radi "suprostavljanja sve jačem uticaju Kine u Aziji".

Kišida je rekao da će Japan i SAD nadzirati aktivnosti kineske mornarice, kao i kretanja vezana uz zajedničke vežbe Kine i Rusije.

bajden-yt.png
foto:Jutjub Printskrin- Čvrsto se protivimo da se silom pokušava promeniti status kvo u Istočnom kineskom moru i Južnom kineskom moru. Osim toga, dogovorili smo se da ćemo se zajedno pozabaviti različitim pitanjima vezanim uz Kinu, među kojima i ljudskim pravima - dodao je.

Što se tiče Rusije, Bajden smatra da ta zemlja treba da "plati dugoročnu cenu" zbog svojih "varvarstava u Ukrajini", u smislu sankcija koje su joj nametnuli SAD i saveznici.

- Ne radi se samo o Ukrajini... Jer ako se sankcije u mnogim aspektima ne održe, kakav bi to signal poslalo Kini o ceni pokušaja zauzimanja Tajvana silom? - naveo je, dodajući da se nada da do invazije neće doći, ali da će to da zavisi o snazi kojom će svet dati na znanje Kini koju će cenu platiti u slučaju invazije.

Biden najavio IPEF

Američki predsednik je tokom posete Japanu objavio i pokretanje novog ekonomskog partnerstva u Aziji-Pacifiku s 13 zemalja učesnica, među kojima su Sjedinjene Države i Japan, ali isključuje Kinu, koja na taj projekt ne gleda blagonaklono.

Indo-pacifički ekonomski okvir (IPEF) nije sporazum o slobodnoj trgovini već predviđa veću integraciju zemalja učesnica u četiri ključna područja: digitalnoj ekonomiji, lancima snabdevanja, zelenoj energiji i borbi protiv korupcije.

Biden je također naglasio da podržava zamisao da Japan postane stalna članica Saveta bezbednosti UN.

Bajden se nalazi u prvoj poseti Aziji od kako je stupio na dužnost predsednika.


Peking poziva Vašington na oprez

Tajvan je neotuđivi deo kineske teritorije, Kina će preduzeti odlučne mere za zaštitu svog suvereniteta i interesa bezbednosti i poziva SAD da budu oprezne u svojim izjavama i akcijama kada je reč o Tajvanu, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin. Komentarišući izjavu Bajdena, Vang je rekao da Peking poziva američku stranu da se iskreno pridržava principa jedne Kine i tri kinesko-američka kominikea. Dodao je da Kina poziva SAD da se drži svoje obaveze da neće podržavati nezavisnost Tajvana, da bude oprezna u svojim rečima i postupcima kada je reč o Tajvanu i da "ne šalje nikakve obmanjujuće signale separatističkim snagama na Tajvanu". (Tanjug)


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR