Glas Javnosti

BAJDEN O PUTINU: Problem je što sud ne priznaju svi, uključujući i nas

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je juče da je ruski predsednik Vladimir Putin počinio ratne zločine i da je opravdana odluka Međunarodnog krivičnog suda (ICC) da izda nalog za njegovo hapšenje.

ICC je ranije u petak izdao nalog za hapšenje za Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije dece i premeštanje ljudi s teritorije Ukrajine u Rusiju. SAD ne priznaje taj međunarodni sud.

"Mislim da je to opravdano. Problem je što sud ne priznaju svi, uključujući i nas. Ali mislim da je poslao snažnu poruku", rekao je Bajden novinarima.

"Ruske snage su počinile ratne zločine"

SAD je, neovisno o ICC-u, utvrdio da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i smatra da počinioci moraju da odgovaraju, rekao je u saopštenju portparol Stejt Departmenta.


Potez ICC-a obavezuje 123 države članice da uhapse Putina ako se nađe na njihovoj teritoriji i prebace ga na suđenje u Hag. ICC je izdao nalog za hapšenje i Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske poverenice za prava dece, pod istim optužbama.

Rusija: Ovo je nečuveno i besmisleno

Rusija odbacuje optužbe da su njene snage počinile ratne zločine tokom invazije. Kremlj je u petak objavio da je nalog za hapšenje Putina nečuven i, što se Rusije tiče, besmislen te da Rusija, kao i brojne druge države, ne priznaje jurisdikciju ICC-a.

Rimski statut, kojim je 2002. ICC osnovan, ratifikovale su 123 države. Među njima, između ostalih, nisu SAD, Kina, Izrael, Pakistan, Saudijska Arabija, Turska, Iran i Indija.

Glas javnosti/Index

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR