Glas Javnosti

Bajden ne dozvoljava da se američko oružje koristi u napadima na Moskvu i Kremlj

Svet
Autor: Glas javnosti

"Ukrajina je dobila dozvolu da oružje koristi u blizini granice, kao i sa druge strane odakle se napadaju specifične mete u Ukrajini", poručio je američki predsednik

Džozef Bajden, predsednik Sjedinjenih Država, izjavio je da američko oružje neće biti korišćeno za napade na Moskvu i Kremlj.

Bajden je to rekao u ekskluzivnom intervjuu koji je dao poznatom američkom novinaru Dejvidu Muiru, voditelju ABC News, tokom posete američkom groblju u Normandiji povodom obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa u Evropi.

Voditelj je direktno pitao Bajdena da li je američko oružje već korišćeno za napade na ciljeve u Rusiji nakon što je on potpisao dekret kojim se njegova upotreba ograničava na oblast oko Harkova gde ruske snage napreduju poslednjih nedelja.

Predsednik SAD nije direktno odgovorio na pitanje, ali je jasno poručio da nije dao dozvolu da američko oružje bude upotrebljeno za uništavanje meta u ruskoj prestonici Moskvi ili sedištu ruske vlade Kremlju.

"Ukrajina je dobila dozvolu da oružje koristi u blizini granice, kao i sa druge strane odakle se napadaju specifične mete u Ukrajini. Nismo dozvolili upotrebu našeg oružja za gađanje meta 200 milja unutar Rusije i nismo dozvolili udare na Moskvu ili Kremlj", rekao je Bajden.


Novinar je potom pitao Bajdena da prokomentariše izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da je isporuka visoko preciznog oružja Ukrajini za udare na rusku teritoriju "direktno učešće u ratu":

"Da li vas to brine?", upitao je voditelj.


"Poznajem Putina preko 40 godina. Brine me već 40 godina. On nije pristojan čovek. On je diktator i bori se da očuva svoju zemlju u celosti dok se ova invazija odvija. Ne govorimo o tome da im damo oružje da udare na Moskvu, da udare na Kremlj. Već da udare odmah preko granice, odakle stižu napadi iz konvencionalnog oružja koje koriste Rusi da idu u Ukrajinu da ubijaju Ukrajince".



Glas javnosti/T02S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR