Glas Javnosti

BAJDEN NA SAMITU želi da ispravi TRAMPOVE GREŠKE, traži podršku SAVEZNIKA

Svet
Autor: Glas javnosti

Šef Bele kuće, Džo Bajden, nalazi se u Rimu gde prisustvuje samitu G20, a agencije prenose da će pokušati svim silama da ispravi navodne greške koje je pravio Tramp za vreme svog mandata.

Kako prenosi CNN, Bajden pred sobom u Večnom gradu ima težak zadatak - da povrati kredibilitet SAD kod saveznika, koji je iz temelja uzdrman tokom vladavine njegovog prethodnika Donalda Trampa.

Jedinstven stav

Naime, Trampova politika "Amerika na prvom mestu" dovela je do izolacionizma Sjedinjenih Država.

Ujedno, sastanak u Rimu je i prvi koji svetski lideri imaju licem u lice još od početka pandemije koronavirusa pre nepune dve godine.

Glavne teme susreta su pandemija kovida 19, poremećaji u globalnom lancu snabdevanja, određivanje minimalne visine poreza, poskupljenje energenata i borba protiv klimatskih promena.

Za Bajdena i SAD dve teme su najvažnije - poremećaj u globalnom lancu snabdevanja i određivanje minimalne visine poreza na globalnom nivou.

Uz to, Bajden mora saveznike da ubedi da je Amerika spremna za zajedničke akcije, naročito u svetlu jednostrane odluke o povlačenju iz Avganistana, što je dovelo do haotičnih scena.

- Sveobuhvatan utisak jeste da je Amerika čvrsto posvećena našim saveznicima i partnerima, što se potvrđuje diplomatijom na najvišem nivou i sastancima licem u lice. Mi smo puni energije. Tu su Amerika, saveznici, partneri i ujedinjeni smo - rekao je jedan visoki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Bajden drži do stava da je minimalna visina poreza za velike globalne kompanije 15 odsto i da moraju da ih plaćaju u zemljama gde posluju. Njegova želja je da se postigne sporazum na svetskom nivou kako bi se uredila globalna ekonomija

Jako obezbeđenje

Bajden je juče imao posebne susrete sa Emanuelom Makronom, predsednikom Francuske, Borisom Džonsonom, premijerom V. Britanije, i Angelom Merkel, odlazećom kancelarkom Nemačke.

Cilj ovih sastanaka je bilo postizanje dogovora o iranskom nuklearnom programu, tj. ublažavanje sankcija u zamenu za njegovo zaustavljanje.

Upravo je Tramp jednostrano povukao SAD iz ovog sporazuma 2018. Više od 5.000 policajaca raspoređeno je u Rimu, gde su pojačane mere bezbednosti i zbog brojnih protesta koje su organizovali sindikati i radikalna levica.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR