Glas Javnosti

ZAKUVAVA SE! Bajden preti PEKINGU: Ako napadnete TAJVAN, Amerika će ga ZAŠTITITI!

Svet
Autor: Glas javnosti

Šef Bele kuće Džo Bajden, izjavio je da će pomoći u odbrani Tajvana te da Amerika ima obavezu da brane to ostrvo za koje Kina tvrdi da joj pripada.

- Da, mi imamo obavezu da to učinimo - rekao je Bajden na pitanje CNN-a da li će SAD stati u odbranu Tajvana, koji se žalio na sve veći vojni i politički pritisak iz Pekinga da prihvati kineski suverenitet.

Iako je po zakonu Vašington obavezan da Tajvanu obezbedi sredstva za odbranu, on je dugo sledio politiku "strateške dvosmislenosti" u vezi sa tim da li će vojno intervenisati da zaštiti Tajvan u slučaju kineskog napada, navodi agencija Rojters.

Bajden je rekao i da ljudi ne treba da brinu o vojnoj snazi Vašingtona jer "Kina, Rusija i ostatak sveta znaju da smo najmoćnija vojska u istoriji sveta"

- Ono o čemu morate da brinete je da li će se uključiti ili neće u aktivnosti koje bi ih dovele u poziciju u kojoj mogu napraviti ozbiljnu grešku - izjavio je Bajden.

- Ne želim hladni rat sa Kinom. Samo želim da Kina shvati da se nećemo povući, i da nećemo promeniti nijedno od naših stanovišta - poručio je američki predsednik.

Nešto kasnije je, međutim, reagovala Bela kuća koja je saopštila da SAD nisu promenile svoju politiku prema Tajvanu i da predsednik Bajden nije najavljivao nikakvu promenu.

- Odbrambeni odnos SAD sa Tajvanom u skladu je sa Zakonom o odnosima sa Tajvanom - izjavio je portparol Bele kuće, a prenosi Rojters.

 

Kina ne odustaje od ujedinjenja

Obraćajući se novinarima ranije u četvrtak, kineski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Žang Jun rekao je da oni teže "mirnom ponovnom ujedinjenju" sa Tajvanom i odgovaraju na "separatističke pokušaje" njegove vladajuće Demokratske progresivne stranke.

- Mi ne izazivamo probleme. Naprotiv, neke zemlje - posebno SAD - poduzimaju opasne akcije, vode situaciju u Tajvanskom tesnacu u opasnom smeru - rekao je, prenosi Index.hr.

- Mislim da u ovom trenutku moramo pozvati Sjedinjene Države da prestanu sa takvom praksom. Uvlačenje Tajvana u rat definitivno nije u ničijem interesu. Ne vidim da će Sjedinjene Države time išta dobiti - zaključio je.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR