Glas Javnosti

BAJDEN FINANSIRA UKRAJINU: 500 miliona evra budžetske pomoći

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki predsednik Džozef Bajden poručio je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim da će SAD obezbediti Kijevu 500 miliona direktne budžetske pomoći, saopšteno je iz Bele kuće.

Dvojica zvaničnika su razgovarala oko sat vremena, a Zelenski je na Tviteru napisao da su razmotrili situaciju na terenu, kao i da su se osvrnuli na sakcije, pomoć i „specifičnu odbrambenu podršku“.


Kada se radi o Bajdenovom obećanju o budžetskoj pomoći, to se odnosi, između ostalog, na pomoć za isplatu plata, rekao je jedan neimenovani zvaničnik, prenosi BBC.

"Lideri su razgovarali o tome kako SAD non-stop rade na tome da ispune glavne zahteve Ukrajine za bezbednosnu pomoć, o kritičnim posledicama tog naoružanja na konflikt, i stalnim naporima SAD, zajedno sa saveznicima, da identifikuju dodatne kapacitete za pomoć ukrajinskoj vojsci u njenoj odbrani zemlje", saopštila je Bela kuća, dodajući da su takođe razmotrili i dodatne sankcije i humanitarnu pomoć, što je objavljeno prošle sedmice, prenosi N1.

Bajden je juče razgovarao telefonom i sa liderima Francuske, Nemačke, Italije i Britanije, i oni su "potvrdili odlučnost da nastave sa sankcijama Rusiji zbog njenih brutalnih napada u Ukrajini, kao i sa obezbeđivanjem Kijevu vojne pomoći kako bi se odbranio od nepravednog i neisprovociranog napada", saopšteno je iz Bele kuće.

„Razmotrili su napore da obezbede humanitarnu pomoć milionima pogođenih nasiljem, i u Ukrajini i za one koji traže utočište u drugim zemljama, i naglasili potrebu za humanitarnim pristupom civilima u Marijupolju. Takođe su razgovarali o važnosti podrške stabilnim energetskim tržištima u svetlu trenutnih prekida u snabdevanju zbog sankcija Rusiji“, saopštila je Bela kuća o 53-minutnom telefonskom razgovoru Bajdena sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i italijanskim i britanskim premijerima, Marijom Dragijem i Borisom Džonsonom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR