Glas Javnosti

ASTRONOMSKE CENE UNIVERZITETSKOG OBRAZOVANJA U SAD-U: Studentni ne plaćaju svoje kredite

Svet
Autor: Glas javnosti

Milioni Amerikanaca koji su opterećeni dugovima za studentske kredite i dalje ne plaćaju svoje račune nakon trogodišnjeg prekida plaćanja koji je okončan ove jeseni.

Isplata saveznog studentskog zajma ponovo je počela početkom oktobra nakon što je predsednik Bajden odbio da produži pauzu iz ere pandemije koja je prvi put počela u martu 2020. pod njegovim prethodnikom, bivšim predsednikom Trampom.


Međutim, 40% od 22 miliona zajmoprimaca koji su imali dospele račune nije izvršilo plaćanje do sredine novembra, prema novom izveštaju koji je objavilo Ministarstvo obrazovanja. To znači da oko 9 miliona Amerikanaca koji imaju dospela plaćanja ih ne plaćaju.

U cifru nisu uključeni zajmoprimci koji se još školuju ili koji su nedavno otišli, a još nisu dužni, ili čiji su rokovi plaćanja produženi zbog grešaka u servisiranju kredita.


„Dok je većina zajmoprimaca već izvršila prvu uplatu, drugima će trebati više vremena“, napisao je u izveštaju zamenik sekretara za obrazovanje Džejms Kval. „Neki su zbunjeni ili preopterećeni svojim opcijama. Želimo da budemo sigurni da zajmoprimci znaju da je naš glavni prioritet da podržimo zajmoprimce studentskih kredita dok se vraćaju na otplatu.“

Iako otplate nisu zvanično ponovo otpočele do početka oktobra, kamate su ponovo počele da se prikupljaju 1. septembra. Kao rezultat toga, zajmoprimci koji sada ne izvrše otplate videće da njihova plaćanja nastavljaju da rastu.


Prosečan mesečni račun kreće se između 200 i 299 dolara po osobi, iako je čak i veći za neke zajmoprimce, prema najnovijim podacima Federalnih rezervi.

Zajmoprimci su nastavili da plaćaju oko 10 milijardi dolara mesečno u oktobru, prema odvojenoj analizi JPMorgana.


Nastavak otplate studentskih kredita dolazi pošto se potrošači i dalje suočavaju sa nevjerovatnim kamatnim stopama i hroničnom inflacijom, koja je brzo smanjila njihovu kupovnu moć. Stručnjaci kažu da bi dodavanje plaćanja studentskih kredita moglo da izazove finansijski šok za milione Amerikanaca - i da ometa njihovu mogućnost kupovine u prodavnicama velikih imena kao što su Target, Nike, Under Armour i Gap.

Mnogi zajmoprimci su se nadali da će njihovi zajmovi biti izbrisani, ali je Vrhovni sud ranije ove godine poništio Bajdenov plan oprosta studentskog zajma koji bi izbrisao do 20.000 dolara zajmova po zajmoprimcu.


Od tada, Bela kuća je najavila druge napore da smanji dug za studentske kredite, uključujući brisanje duga od 127 milijardi dolara koji duguje oko 3,6 miliona zajmoprimaca.


Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR