Glas Javnosti

Univerzitet u Beogradu odao počast studentima herojima Prvog svetskog rata

Društvo
Autor: Glas javnosti

Četiri velike spomen ploče od mermera nalaze se u auli Rektorata Univerziteta u Beogradu .

Povodom obeležavanja Dana primirja i 105 godina od pobede Srbije i zemalja saveznica u Prvom svetskom ratu, rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić i studentkinja prorektorka Ana Grčić položili su cveće na spomen ploče na kojima su uklesana imena studenata Univerziteta u Beogradu poginulih u oba Balkanska i u Prvom svetskom ratu.

U saopštenju Univerziteta u Beogradu navodi se da se četiri velike spomen ploče od mermera nalaze u auli Rektorata Univerziteta u Beogradu i da je u njih urezano više od 350 imena studenata našeg univerziteta, koji su se protiv okupatora borili u jedinicama Srpske vojske u otadžbini i na svim frontovima, kao regruti i dobrovoljci.


Dodaju i da je, među junacima čija su imena uklesana u zidove Kapetan Mišinog zdanja i čuveni pesnik Milutin Bojić, autor „Plave grobnice”, koji je kao student Filozofskog fakulteta i srpski vojnik u 25. godini života preminuo u Solunu od posledica bolesti i iscrpljenosti, a sahranjen je na Vojničkom groblju Zejtinlik.

„U svojoj 215 godina dugoj istoriji, Univerzitet u Beogradu samo dva puta prekidao je rad - za vreme Prvog i Drugog svetskog rata. Naši studenti i profesori bili su junaci, borci za slobodu Srbije. Na samom ulazu u Rektorat njihova slavna imena uklesana su u znak najveće zahvalnosti i večnog pamćenja”, istakao je Đokić.




Glas javnosti/P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR