Glas Javnosti

APSOLUTNA NADMOĆ RUSIJE: Amerika nema nuklearni arsenal kao Moskva

Svet
Autor: Glas javnosti

Sjedinjene Američke Države će morati još dugo da sustižu Rusiju po nivou nuklearnog naoružanja u celosti, a posebno u razvoju hipersoničnih tehnologija, izjavio je Mihail Kovalčuk, predsednik Nacionalnog istraživačkog centra Instituta Kurčatov.

On je to rekao na otvorenom predavanju na Politehničkom univerzitetu Petra Velikog pod nazivom "Tehnologije slične prirodi i rešenja za probleme savremenog sveta", prenele su RIA Novosti.

"Naš vojni budžet je manji od 50 milijardi, dok Amerikanci imaju budžet veći od 800 milijardi. Dakle, naš vojni budžet je 20 puta manji, ali oni nemaju hipersonično oružje. U nuklearnom kompleksu mi smo apsolutno ispred. Uvek smo mi njih sustizali, a danas oni nas još dugo neće sustići", rekao je Kovalčuk.


On je dodao da Rusija danas ima najbolje oružje na svetu.

Podsetimo, predsednik Vladimir Putin rekao je nedavno da Rusija nije iskoristila hipersonično oružje tokom Specijalne vojne operacije u Ukrajini (SVO), iako ga ima, kao i druge savremene sisteme.

Rusija je sada daleko spremnija nego 2014. godine u vreme Krimskog proleća, rekao je Putin, odgovarajući na pitanje novinara da li je bilo smisleno da Rusija pokrene SVO još tada.

Sa druge strane, američko vazduhoplovstvo saopštilo je da je ranije ovog meseca izvelo drugo probno lansiranje hipersoničnog AGM-183A vazdušnog oružja za brzo reagovanje (ARRV), ali ostaje nejasno da li je test bio uspešan, navodi list "Difens njuz".

Američko vazduhoplovstvo je saopštilo da je bombarder B-52H izbacio operativni prototip ARRV, koji je napravio američki proizvođač oružja "Lokhid Martin", kod obale južne Kalifornije.


Glas javnosti/RT Balkan

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR