Glas Javnosti

Amerika i Rusija stopirale razmenu podataka o nuklearnom oružju

Svet
Autor: Glas javnosti

Šta podrazumeva sporazum Novi START i kako dve velesile prebacuju odgovornost jedna na drugu.

Sjedinjene Države i Rusija su prestale da razmenjuju podatke o nuklarnom oružju što su činile po Novom Sporazumu START o ograničvanju nuklearnih arsenala (New START), poslednjem takvom dokumentu koji propada, prenosi Beta.

Zvaničnici u Beloj kući, Pentagonu i Stejt Departmentu rekli su u utorak da su SAD ponudile te informacije Rusiji čak i pošto je predsednik Vladimir Putin povukao Rusiju iz tog ugovora prošlog meseca, ali Moskva je obavestila Vašington da mu neće dati svoje podatke.

Zato „zbog neusklađenosti Rusije sa obavezama iz tog ugovora, Sjedinjene Države neće dati svoje podatke Rusiji, kako bi podstakli Rusiju da se vrati ugovornim obavezama“, rekao je izveštačima predstavnik Stejt Departmenta Vedant Patel.Bela kuća, koja je prethodno optužila Rusiju za višestruko kršenje sporazuma, rekla je da je rusko odbijanje da ga se pridržava „pravno nevaljano“ i da je odluka o odustajanju od davanja podataka o nuklearnom oružju još je još jedno kršenje.

Ugovor Novi START koji su tadašnji predsednici Barak Obama i Dmitrij Medvedev potpisali 2010. godine, ograničava obe države na ne više od 1.550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava i 700 raspoređenih raketa i bombardera i inspekcije za proveru.

Inspekcije nije bilo od 2020. godine zbog pandemije korona virusa. Dogovaranje o tome da se nastave trebalo je da bude u novembru 2022. godine, ali Rusija je otkazala, pozivajući se na američku podršku Ukrajini, a u februaru ove godine je Rusija formalno obustavila svoje učešće u sporazumu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR