Glas Javnosti

Indijci besni zbog karikature objavljene u Špiglu: “Ovo je nečuveni rasizam”

Svet
Autor: Glas javnosti

Mnogi Indijci, uključujući i ministra, kritikovali su karikaturu u nemačkom časopisu Špigl za koju kažu da je rasistička i neukusna. Karikatura prikazuje oronuli indijski voz prepun putnika, koji su smešteni i unutar i na vagonima, kako pretiče otmeni kineski voz na paralelnoj pruzi.

Der Spiegel, nemački sedmični informativni magazin, na taj način se osvrnuo na vest kako je Indija pretekla Kinu i postala najmnogoljudnija zemlja na svetu. Indijci su na Twitteru optužili časopis da je zaglavio sa zastarelom percepcijom Indije i da nije prepoznao napredak koji je ta zemlja postigla poslednjih decenija.

“Karikatura je nečuveno rasistička”


“Bez obzira na vaš pokušaj ismijavanja Indije, nije pametno kladiti se protiv Indije pod premijerom Narendrom Modijem. Za nekoliko godina indijska će privreda biti veća od nemačke”, napisao je ministar Rajeev Chandrasekhar na Twitteru. Kanchan Gupta, viši savetnik u ministarstvu informisanja i emitovanja, poručio je da je karikatura “nečuveno rasistička”.

Drugi korisnik Twittera smatra da karikatura pokazuje “elitni način razmišljanja” časopisa. Časopis nije reagovao na kritike. Iako se prenatrpani vozovi još uvek mogu videti u mnogim delovima Indije, uložena su značajna ulaganja u poboljšanje železničke mreže zemlje i njenih vozova.


NY Times se morao izvinjavati zbog karikature

Karikature koje su objavili zapadni mediji i ranije su izazivale bes u Indiji. Novine New York Times izvinile su se 2014. godine, zbog karikature o indijskoj misiji na Mars nakon pritužbi čitaoca da ismejava Indiju.

Karikatura je prikazivala farmera s kravom kako kuca na vrata sobe s oznakom Elite Space Club u kojoj sede dva muškarca i čitaju novine. Objavljena je nakon što je Indija uspešno poslala robotsku sondu Mangalyaan u orbitu oko Marsa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR