Glas Javnosti

AMERIKA U STRAHU! Širenje SMRTONOSNE GLJIVICE potencijalna PRETNJA po globalno zdravlje

Svet
Autor: Glas javnosti

Smrtonosna gljivica "kandida auris" je ozbiljna pretnja po zdravlje na globalnom nivou, ističu Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

"Ozbiljna globalna pretnja", rečenica je kojom Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) opisuju smrotnosnu gljivicu koja se širi po Americi, a koja može da izazove teške bolesti ljudi. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti podelili su mapu koja prikazuje zabrinjavajuće širenje, a najveći problem je što je gljivca otporna na antifungalne tretmane.


To znači da lekovi, koji za cilj imaju da ubiju gljivicu i zaustave infekcije, ne deluju na nju. Statistika je alarmantna. U SAD od januara do decembra 2022. bilo je 2.377 kliničkih slučajeva i 5.754 slučajeva pod posmatranjem. U mnogim američkim državama postoji visok nivo slučajeva. Kalifornija, Nevada, Teksas, Ilinois, Njujork i Florida trenutno imaju stotine slučajeva gljivica. Gljivica se pojavljuje iz lokalnog širenja "unutar i među zdravstvenim ustanovama".


- Gljivica može da izazove infekcije u različitim delovima tela, kao što su krvotok, otvorene rane, uši. Simptomi zavise od lokacije i težine infekcije. Simptomi mogu da budu slični simptomima infekcije uzrokovane bakterijama. Ne postoji zajednički skup simptoma specifičnih za infekcije - navodi CDC i dodaje da zaraza ovom gljivicom može da dovede do smrti.


Ipak, mnogi pacijenti koji su zaraženi njome, najčešće su već imali težu bolest, zbog čega je teško utvrditi koliko je gljivica doprinela njihovoj smrti.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da je gljivica "kandida auris" ozbiljna pretnja po zdravlje na globalnom nivou, kao i da će pratiti podatke o širenju gljivice kako bi procenili efikasnost njihovih strategija prevencije. Prvi poznati slučaj u SAD bio je 2013. 


Glas javnosti/A03S 



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR