Glas Javnosti

BOLNICE KRCATE, UKRAJINOM HARA NOVA ZARAZA: Može se proširiti na ceo svet!

Svet
Autor: Glas javnosti

Od 353 pregledana pacijenta, kod njih 50, odnosno 14 odsto, ispitivači su otkrili infekcije.

Ukrajina se, pored rata, suočava sa novim velikim problemom. Na ovaj problem upozorava i Svetska zdravstvena organizacija, a radi se naglom porastu infekcija zbog rezistencije antibiotika. Bolnice i zdravstvene ustanove širom države poslednjih nedelja doživljavaju drastičan porast infekcija, što je navelo Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) i američki centar za kontrolu bolesti (CDC) da upozore Kijev da je epidemija potencijalno globalna pretnja.


"Ovo je kriza koja zahteva hitno reagovanje, čak i tokom trajanja sukoba, jer nas je slično iskustvo iz drugih ratnih zona naučilo da prekasno reagovanje na pretnju ovog tipa može imati izuzetno negativne dugoročne posledice ne samo po lokalne civile, ali i za ceo svet", piše u otvorenom pismu nadležnih institucija.


O čemu se zapravo radi?

Ukrajinski zvaničnici Instituta za javno zdravlje sproveli su istraživanje u tri regionalne bolnice - Trnopolje, Hmeljnicki i Vinica u Ukrajini. Od 353 pregledana pacijenta, kod njih 50, odnosno 14 odsto, ispitivači su otkrili infekcije koje su zadobili tokom boravka u zdravstvenim ustanovama.


Od zaraženih pacijenata, čak 60 odsto imalo je patogen otporan na širok spektar lekova. Poređenja radi, pre rata trend je bio oko 6 odsto. Preliminarnim otkrivanjem problema utvrđen je niz propusta, od higijene ruku zdravstvenih radnika koji leče rane zadobijene na bojnom polju, do "višestrukih izazova" u opremanju laboratorija i operacionih sala. Takođe, procena biobezbednosti je na "suboptimalnom nivou".

U specijalnom izveštaju američkog CDC-a iz avgusta navodi se da je samo kod jednog ukrajinskog pacijenta pronađeno čak šest odvojenih bakterija otpornih na lekove. Svetska zdravstvena organizacija upozorava da takve infekcije smatraju jednom od najvećih pretnji globalnom javnom zdravlju. Naime, prema podacima iz 2019. godine, zbog toga je umrlo više od milion ljudi širom sveta.


Glas javnosti/M01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR