Glas Javnosti

AMERIKA TROVAČ BROJ 1! Tovare nas đubretom, a evo šta najviše bacaju

Svet
Autor: Glas javnosti

Zagađenje plastikom je jedna od najvećih pretnji sa kojom se suočava naša planeta a najviše đubreta po glavi stanovnika pravi Amerika.

Ukupno, SAD su generirale oko 42 miliona tona plastičnog otpada 2016. – više nego dvostruko u odnosu na Kinu i više od zemalja EU zajedno, pokazuje izveštaj Nacionalne akademije za nauku, inženjerstvo i medicinu. Pritom SAD predstavljaju manje od pet posto svetske populacije.

Najviše bacaju plastiku i hranu, a kada je pitanju reciklaža, Amerika zaostaje za drugim zemljama, jer samo 35 odsto čvrstog otpada uspeva ponovo da se iskoristi.

Najmanje 8,8 miliona tona plastičnog otpada završi u okeanu svake godine u svetu, što je oko jednog kamiona za smeće koji se istovari u more svake minute, pojašnjava izveštaj. Sva plastika, uključujući i onu bačenu na tlo, ima potencijal da na kraju završi u okeanu.

Plastika za jednokratnu upotrebu se pravi gotovo isključivo od fosilnih goriva, koja su generator klimatske krize, i spada među neke od materijala koji su najteži za recikliranje što na kraju za posledicu ima stvaranje globalne planine otpada. Samo 10 do 15 odsto plastike za jednokratnu upotrebu se reciklira širom sveta svake godine, konstatuju stručnjaci.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR