Glas Javnosti

ISTRAŽIVANJA POTVRDILA: Zagađenje vazduha jedan od najčešćih uzroka preuranjenih smrti

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Za zagađivače vazduha poput čestica PM2.5 i azot dioksida NO2 u vazduhu već duže vreme se sumnja da izazivaju alergije, astme i alergijski rinitis.

Međutim, različita istraživanja i pregledi doneli su i različite zaključke u poslednjih 15 godina o tome da li ovi zagađivači vazduha u stvari igraju uzročnu ulogu u nastanku astme, alergijskog rinitisa i ekcema.

Na osnovu objavljenih istraživanja i najnovijih publikacija predstavljeno je trenutno saznanje o epidemiološkim dokazima i procenjen je potencijal za primarnu prevenciju ovih alergijskih bolesti smanjenjem ili izbegavanjem izlaganja tim zagađivačima vazduha.

Uprkos sprovođenju opsežne pretrage literature, analiziranju najnovijih rezultata i fokusiranju na povezane studije koje su najrelevantnije za ova pitanja, iznenađujuće je da epidemiološki rezultati ne podržavaju koncept uzročne veze između zagađivača vazduha, PM2. 5 i NO2 i astme u smislu nastanka bolesti. Epidemiološke studije pretežno ne pokazuju uticaj ovih zagađivača vazduha na sam nastanak alergija i pojavu alergijskog rinitisa.

Mali broj studija koje su istraživale vezu između zagađivača vazduha i ekcema je u velikoj meri pokazao da ne postoji veza za nastanak i ove bolesti. Međutim, postoji dovoljno dokaza koji pokazuju da zagađivači vazduha mogu uticati na pogoršanje alergijskih bolesti, pre svega astme, alergijskog rinitisa, alergija i atopijskog dermatitisa.

Sadržaj vazduha uvek sadrži mešavinu brojnih supstanci za koje se pokazalo da imaju štetne uticaje na zdravlje.

Opsežni naučni dokazi nesporno su pokazali da zagađivači u vazduhu mogu naškoditi ne samo plućima, već i kardiovaskularnom sistemu.

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, zagađenje vazduha je jedan od najčešćih uzroka preuranjenih smrti i bolesti u svetu i odgovorno je za 4,2 miliona prerano preminulih. Kako se navodi, zagađenja su odgovorna za 29 odsto svih oboljenja i smrtnih ishoda koje imaju veze sa rakom pluća, 17% svih respiratornih infekcija kod dece, 24% smrti od srčanih udara, 25% smrtnih ishoda i bolesti koje imaju veze sa srcem i kardiovaskularnim bolestima i čak 43% svih hroničnih opstruktivnih bolesti pluća.

"Sve je veći broj dokaza koji idu u prilog znatnom povećanju bolesti koje su prouzrokovane zagađenjem vazduha u narednom periodu", navodi se u ranije objavljenom izveštaju UN o uticaju zagađenja vazduha za zdravlje ljudi.

(Glas javnosti/alergijaija)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR