Glas Javnosti

NATO: Ne želimo sukob sa Rusijom

Svet
Autor: Glas javnosti

NATO ne želi konfrontaciju sa Rusijom. Alijansa neće biti uvučena u konflikt u Ukrajini, nego će joj pomoći, rekao je šef Pentagona Lojd Ostin.

„NATO je odbrambeni savez i on ne želi konfrontaciju sa Rusijom. Savez nije pretnja Rusiji. Ne treba biti u zabludi: nećemo biti uvučeni u rat koji je Putin odabrao“, rekao je Ostin na konferenciji o bezbednosti u Halifaksu, Kanada.

Ostin je ocenio da je sukob u Ukrajini najveća bezbednosna kriza s kojom se suočila Amerika od okončanja Hladnog rata.

„Ishod rata u Ukrajini može da doprinese da se odredi kurs globalne bezbednosti. Podržavaćemo Ukrajinu u njenoj odbrambenoj borbi, branićemo svaki pedalj teritorije NATO, nastavićemo da jačamo kolektivnu odbranu i potencijal NATO za obuzdavanje“, naveo je šef Pentagona.

Šef Pentagona smatra da Rusija raspolaže impresivnim naoružanjem.

„Znate, Rusija ima veliku vojsku i izuzetno naoružanje“, rekao je on. Ostin je, međutim, naveo da čak ni to nije omogućilo Rusiji da pobedi u Ukrajini. Prema njegovim rečima, ishod sukoba ne odlučuje oružje nego stvar za koju se bori.

On je ponovio izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da „Ukrajina nikad neće biti pobeda za Rusiju“.

Kako je rekao, u NATO su svesni da može da usledi težak period, da će se Ukrajina suočiti sa oštrom zimom a da ruski predsednik Vladimir Putin, iako se položaj Rusije na frontu pogoršava, može ponovo da pribegne "izuzetno neodgovornom zveckanju nuklearnim oružjem".

"Ali, odgovorićemo na izazove zajednički", istakao je on.


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nedavno je rekao da su „EU i NATO odavno hibridni učesnici u hibridnom sukobu, hibridnom ratu u Ukrajini", preneo je Sputnjik.

"Radi se o isporukama oružja, treninzima, obukama vojnika, pomoći u obezbeđivanju ogromne količine obaveštajnih podataka, učešću u određivanju ciljeva – kao što znate, Amerikanci se time bave. To je i rad instruktora na terenu, a da ne govorimo o hiljadama plaćenika“, rekao je šef ruske diplomatije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR