Glas Javnosti

Američki ministar odbrane u poseti Kijevu: SAD stoje uz Ukrajinu

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki ministar odbrane Lojd Ostin stigao je u ponedeljak u ratni Kijev u znak „nepokolebljive“ podrške dok su se postavljala pitanja o održivosti vitalne zapadne pomoći dok se rat sa Rusijom odugovlači.

Ostin je, u pratnji komandanta Evropske komande SAD, prikazan pored voza kako se rukuje sa američkim ambasadorom u Kijevu na fotografiji koju je objavila ambasada.


„Ovde sam danas da prenesem važnu poruku – Sjedinjene Države će nastaviti da stoje uz Ukrajinu u njihovoj borbi za slobodu protiv ruske agresije, kako sada tako i u budućnosti“, napisao je Ostin na društvenoj platformi X, bivšem Tviteru.



Ambasadorka SAD u Kijevu Bridžit Brink rekla je da je poseta signalizirala "nepokolebljivu podršku Vašingtona Ukrajini u njenoj borbi za slobodu".


Putovanje dolazi usred sve veće podele oko pomoći Ukrajini u američkom zakonodavnom telu sa predsedničkim izborima u SAD u novembru sledeće godine. Zajednička Ukrajina-SAD Konferencija vojne industrije u Vašingtonu trebalo bi da se održi sledećeg meseca.


Svrha tog događaja koji je zakazan za 6. i 7. decembar, ima za cilj da podstakne ukrajinsku domaću proizvodnju oružja kako bi joj se pomoglo da se nosi sa ukrajinskom skoro dvogodišnjom borbom protiv sveopšte ruske invazije za koju analitičari predviđaju da će biti duga i iscrpljujuća.


Rusija, koja je započela invaziju u februaru 2022. godine, kontroliše skoro petinu Ukrajine. Zapad snabdeva Ukrajinu vojnom opremom, a Kijev je ove godine pokrenuo kontraofanzivu da povrati okupiranu zemlju, ali za sada bez većeg napretka.


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR