Glas Javnosti

AMERIČKA VOJSKA OBJAVILA SNIMAK INCIDENTA: Kineski razarač seče put američkom brodu u Tajvanskom moreuzu (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Američka vojska objavila je video snimak incidenta u Tajvanskom moreuzu, u kom se vidi kako je brod kineske mornarice oštro presekao put američkom razaraču, primoravajući ga da uspori kako bi izbegao sudar..

Incident se dogodio u subotu dok su američki razarač USS Chung-Hoon i kanadska fregata HMCS Montreal obavljali takozvani tranzit "slobode plovidbe" kroz moreuz između Tajvana i kontinentalne Kine.

Tokom prolaska, kineski razarač sa vođenim projektilima pretekao je USS Chung-Hoon na njegovoj levoj strani, a zatim je skrenuo preko njegovog pramca na udaljenosti od oko 140 metara, prema američkoj indo-pacifičkoj komandi. Američki razarač je držao kurs, ali je smanjio brzinu na 10 čvorova "da bi izbegao sudar", saopštila je vojska.

Na snimku, objavljenom u ponedeljak, vidi se kako kineski brod preseca tok američkog, a zatim se ispravlja kako bi krenuo da plovi u paralelnom pravcu.


Indo-pacifička komanda saopštila je da su te akcije prekršile pomorska pravila bezbednog prolaza u međunarodnim vodama.

Kineski brod nije pokušao sličan manevar na kanadskoj fregati koja je plovila iza američkog razarača.

SAD su nedavno optužile Kinu da je takođe izvela „nepotrebno agresivan manevar“ u vazduhu, rekavši da je kineski borbeni avion J-16 krajem prošlog meseca preleteo direktno ispred nosa američkog izviđačkog aviona iznad Južnog kineskog mora.


Glas javnosti/Guardian

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR