Glas Javnosti

DRAMA U TAJVANSKOM MOREUZU: Kineski razarač se zaleteo da potopi američki, dva ratna broda bila na ivici sudara! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Kineski ministar odbrane u nedelju je optužio Sjedinjene Države i njihove saveznike da pokušavaju da destabilizuju Indo-Pacifik – samo nekoliko sati pošto je izbio incident između ratnih brodova dve zemlje.

U govoru na bezbednosnom samitu dijaloga Šangri-La u Singapuru, Li Šangfu je optužio SAD da „provociraju blokovsku konfrontaciju iz sopstvenih interesa“ i rekao da Vašington i njegovi saveznici izmišljaju pravila kako bi potvrdili dominaciju u regionu.

On je takođe upozorio da bi svaki „težak sukob“ između SAD i Kine bila „nepodnošljiva katastrofa za svet“.

Levo upozorenje je usledilo samo nekoliko sati nakon što su SAD optužile kineski ratni brod da je isekao put američkom brodu, koji je učestvovao u zajedničkoj vežbi sa kanadskom mornaricom u Tajvanskom moreuzu. Američki brod je morao da uspori kako bi izbegao sudar.

Upitan nakon svog govora o incidentu, Li je rekao da je prisustvo američke mornarice u moreuzu primer da Vašington stvara haos u regionu.„Oni nisu ovde samo zbog naivnog prolaza, oni su ovde zbog provokacija“, rekao je Li o američkim ratnim brodovima.

Li je rekao da ako SAD i druge strane sile ne žele konfrontaciju, ne treba da šalju svoju vojnu tehniku blizu Kine.

„Gledajte svoja posla“, rekao je Li i dodao: „Zašto su se svi ovi incidenti dogodili u blizini Kine, a ne u blizini drugih zemalja?“

Blizu sudara

Nekoliko sati ranije, saopštila je američka indo-pacifička komanda, kineski razarač presekao je pramac broda USS Čung-Hun tokom zajedničke vežbe američke i kanadske mornarice u Tajvanskom moreuzu.

Prema SAD, kineski brod se približio na 150 metara od USS Čung-Hun - manje od dužine samog broda.

„Čung-Hun je zadržao kurs i usporio na 10 čvorova kako bi izbegao sudar“, navodi se u američkom saopštenju, u kom se dodaje da je kineski brod postupio na „nebezbedan način i prekršio „pomorska pravila bezbednog prolaza u međunarodnim vodama“.Incident je snimila posada kanadskog Global News-a, koja je bila na fregati HMCS Montreal koja je putovala sa Čung-Honom-om .

Komandant Montreala, kapetan Paul Mountford, opisao je akciju kineskog broda kao „neprofesionalnu“, dok je visoki zvaničnik američke odbrane rekao:

„Dela govore više od reči, a opasno ponašanje koje smo videli od strane kineske vojske oko moreuza, u Južnom i Istočnom kineskom moru, i dalje, zaista govori sve."

U izjavi kasnije u nedelju, portparol komande KNA rekao je da su kineske snage „postupile sa situacijom na osnovu zakona i propisa“.

„Pojedine zemlje namerno izazivaju nevolje i rizike u Tajvanskom moreuzu, zlonamerno podrivaju regionalni mir i stabilnost i šalju pogrešne signale snagama "tajvanske nezavisnosti“, rekao je stariji pukovnik KNA Ši Ji.


Glas javnosti/CNN

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR