Glas Javnosti

Albanci glavni na tržištu kokaina Evrope

Svet
Autor: Glas javnosti

U poslednjoj deceniji, albanske kriminalne grupe postale su glavni igrači na tržištu kokaina u Evropi, saopšteno je iz Kancelarija Ujedinjenih nacija za borbu protiv narkotika i organizovanog kriminala (UNODC), prenosi "Albanijan post".

U najnovijem izveštaju o "kokainskoj mreži" 2023. godine predstavljene su glavne transportne veze sa jednog kontinenta na drugi, a državljani Albanije, kako se navodi, oslanjaju se na širok spektar saradnika.

U izveštaju se ističe da su Albanci čak postali faktor smanjenja veleprodajne cene kokaina, a razlog tome je vrlo jednostavan.


 - Imamo značajan pad veleprodajne cene kokaina u Holandiji, počev od 2012. godine, a to se pripisuje ulozi albanskih trgovaca kokainom u kupovini kokaina direktno na njegovom izvoru - navodi se u izveštaju.

Iz tog razloga, belgijske vlasti su potvrdile da su albanske grupe među onima koji su uključeni u iznošenju kokaina iz luke Antverpen i proširenje njihove uloge u nabavci kokaina i razvoju kontakata u Južnoj Americi.

Iz Holandije se kokain dalje distribuira u druge evropske zemlje, u čemu Albanci opet igraju važnu ulogu, posebno u transportu ka Italiji i Albaniji.

Kancelarija Ujedinjenih nacija naglašava da je sledeća destinacija Velika Britanija, gde se procenjuje da Albanci imaju značajnu kontrolu nad tržištem kokaina.

To je potvrdila i Nacionalna agencija za kriminal (NCA) u Britaniji, koja je pre godinu dana pisala da Albanci upravljaju najvećim delom tržišta kokaina u zemlji, sa zapanjujućih ukupno šest milijardi funti prihoda.


Albanski građani na čelu kriminalnog okruženja takođe su uspeli da se nasele u Kolumbiji, Ekvadoru, Peruu i Panami.

Oni mogu da kupe kokain za 4.000 dolara po kilogramu u Južnoj Americi, a zatim ga prodaju za 30.000 evra kada stigne u evropske luke, uz pomoć guste mreže korumpiranih zvaničnika i lučkih operatera u velikim trgovačkim centrima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR