Glas Javnosti

ALARMANTNO! Drastično uvećana potražnja za drogom za silovanje: prodaje se onlajn, šalje poštom

Svet
Autor: Glas javnosti

Takozvana droga za silovanje nema ni ukus ni miris i gotovo je nemoguće prepoznati je u piću.

GBL ili GHB su savršene droge za silovatelje. Ne mogu da se otkriju, ne stvaraju trenutne fizičke reakcije, vrlo brzo nestaju iz organizma a osobe se ničega ne sećaju.

 Italijanska policija u borbi protiv narkotika iznela je upozoravajuće podatke da se broj sajtova koji nude prodaju ove droge onlajn drastično uvećao, piše RTS.

Ovu drogu moguće  je slati poštom, koristi se na žurkama,q  broj slučajeva se utrostručio u poslednje tri godine.

Ono na šta karabinjeri skreću pažnju jeste da nisu uhapšene samo osobe koje se inače bave kriminalnim radnjama već i zubari, advokati, nastavnice, zaposleni u banci, arhitekte.

Najpopularnija među tim drogama je dži-ejč-bi, koja nema ni boju, ni ukus ni miris, a njeno dejstvo kreće već nakon desetak minuta.

Njeno dejstvo podseća na dejstvo alkohola. Žrtva je raspoložena, spremna da pleše, stanje ide do euforije, nema inhibicija, ali sa uzimanjem dalje doze osoba počinje da gubi sposobnost da se kreće, dobija vrtoglavicu, mučninu, ponekad dolazi do povraćanja.

Psihijatar dr Diana Raketić objašnjava da je maksimalan efekat "droge za silovanje" od jednog do pet sati.

Navodi da onaj koji ima nameru da zlostavlja procenjuje situaciju i čeka trenutak kada žrtva počne da se žali da joj je muka, da je malaksala, da ne može da stoji. On će vam navodno pružiti pomoć, da izađete napolje, da budete na svežem vazduhu i to je trenutak kada se dešavaju ta zlostavljanja.

U međunarodnoj istrazi Eurodžasta, Europola i Interpola utvrđeno je i da postoje određene rute putem kojih u Italiju stižu određeni tipovi droga: fentanil stiže iz Kanade, Poljske i Češke, GBL iz Kine, Holandije, Francuske i Hrvatske, benzodiazepam iz Holandije a heroin visoke koncentracije iz Velike Britanije i Nemačke. Na taj način je zaplenjena droga čija je vrednost oko 4.800.000 evra.

BONUS VIDEO: DR SEMIR OSMANAGIĆ: TOP TEMA – KLIMATSKE PROMENE

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR