Glas Javnosti
Posta

ALARMANTAN VODOSTAJ: U pripremi obustava saobraćaja na Rajni, vodostaj pao ispod 40 centimetara

Svet
Autor: Glas javnosti

Brodske kompanije pripremaju se da obustave prevoz robe na Rajni pošto se vodostaj na najvećoj reci u Nemačkoj približio najnižoj kritičnoj tački.

Suša koja je zahvatila veći deo Evrope uzrok je niskog vodostaja reka poput Rajne, što onemogućava većim brodovima da se kreću i kompanije su primorane da koriste manja plovila ili da dele teret na više isporuka.

Na jednom od uskih grla nedaleko od Kauba, na srednjem toku Rajne, zvaničan vodostaj izmeren u subotu je bio 37 centimetara. Veliki i teški brodovi ne mogu da pređu nivo ispod 40 centimetara.


Agencija AP navodi da, iako je dubina plovne linije u Kaubu i dalje oko 15 centimetara, stručnjaci smatraju da je prolaz problematičan čak i za manje ili specijalno prilagođene teretne brodove, ukoliko vodostaj padne ispod 35 centimetara.

Vodostaj ispod 30 centimetara smatra se neprolaznim za brodove, a brodske vlasti smatraju da bi ta tačka mogla biti dostignuta početkom naredne nedelje, mada nije poznato da li će vodostaj biti na rekordnom nivou od 25 centimetara izmerenom kod Kauba 2018. godine, prenosi N1.

Komapanija „Kontargo“ najavila je da se priprema da obustavi brodski saobraćaj i u gornjem i srednjem toku Rajne iz bezbednosnih razloga, kao i da planira da određeni deo tereta prebaci na kamione.


Međutim, ograničen je i železnički i teretni saobraćaj.

Meteorolozi predviđaju kišu u narednim danima, mada nije poznato da li će to biti dovoljno da održi vodostaj na Rajni da ne padne ispod tačke koja će uticati na brodski saobraćaj.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP