Glas Javnosti

PROBLEMI SE GOMILAJU: Nizak vodostaj Dunava otežava plovidbu, kruzeri zaustavljeni, teret otežano putuje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nepovoljna hidrološka situacija, prouzrokovana ekstremno visokim temperaturama i najvećom sušom u Evropi u poslednjih deset godina, nije zaobišla ni Dunav. Zabrinjavajuće nizak vodostaj otežava rečni transport u gotovo svim državama.

- Veliki kruzeri, putnički saobraćaj je skoro pa zaustavljen, budući da putnički brodovi češće imaju dublji gaz nego teretni, i zbog toga su oni onemogućeni i na Dunavu i na Rajni da saobraćaju. Sa druge strane teretni saobraćaj nije prekinut, ali svi veliki brodovi idu sa uvrh glave sa četvrtinom, a najčešće sa petinom mogućeg opterećenja. Sva nafta, lož-ulje, građevinski materijal, koji se inače rekama transportuje, sada se mnogo sporije transportuje - navodi dopisnik RTS-a iz Nemačke Nenad Radičević.
Manje tereta sa sobom nosi veće troškove. Sa finansijskim gubicima plovi se i pojedinim delovima na 588 kilometara dugoj trasi Dunava kroz našu zemlju. Obustave saobraćaja, kako kažu nadležni, uprkos velikoj suši nema, ali ima problema.


- Najveće probleme smo imali na sektorima Arankina ada i Čortanovci. Arankina ada je u međuvremenu regulisana i tu nemamo više problem, a što se tiče Čortanovaca, radovi su u toku - rekao je za RTS pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.
Kako je navedeno, na 10 kilometara kroz Novi Sad iz vode su izronila peščana ostrva, koja prethodnih dana nisu uspeli da izbegnu svi pa se nasukalo nekoliko barži i brodova.
Peščani sprudovi u Novom Sadu nisu čudo. Viđali su ih Novosađani i prethodnih godina, ali u ovoj količini i ovom broju kažu ne pamte još od 2003. U ovom trenutku Dunav je za oko dva metra niži nego prosečno.


- Ovakvo stanje nismo imali odavno. Razlog pojave je izuzetno mala količina atmosferskih padavina, pa onda plus i mala količina snega na planinama u toku zime i to je rezultiralo opadanjem vodostaja - objašnjava Božidar Beloš iz Voda Vojvodine.
Sa najtežim uslovima za plovidbu susreću se brodovi koje se upute u Bugarsku, prenosi portal Ekapija.
- Nizvodno od Srbije imamo ogroman problem u Bugarskoj, gde je potpuna obustava plovidbe u sektoru Belene ili Dunavica. Tako da je to ozbiljan problem koji na nas utiče, zato što jedan deo uglja koji treba da se preveze za potrebe termoelektrane Nikola Tesla dolazi iz Bugarske, preko luke Ruse - kaže Kovačević.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR