Glas Javnosti

"ODVRATNO, ZLOSTAVLJAČKI! PRSLI SKROZ!" Posle bruke sa Đokovićem, novi skandali na australijskim aerodromima

Svet
Autor: Glas javnosti

Nakon sage sa Novakom Đokovićem koja je počela na australijskom aerodromu, na pomolu je nova afera sa istog mesta.

Naime, kako prenosi portal Klix.ba, osiguranje na aerodromima u Australiji, prema tvrdnjama putnika, oduzima mobine telefone i traži šifre za njih, a da pri tome ne daju nikakvo objašnjenje za svoje postupke.

Australija je ponovo u centru skandala nakon što su se brojni putnici požalili da su bili prisiljeni da predaju aerodromskom obezbeđenju svoje mobilne telefone i šifre. Jedan od putnika je za britanski "Gardijan" rekao da je morao da preda svoj mobilni telefon i da napiše šifru za njegovo otključavanje na papiru kad je stigao na aerodrom prilikom povratka nakon desetodnevnog boravka na Fidžiju.

Kada članovi aerodromskog osiguranja, odnosno bezbednosti, oduzmu mobitne od putnika, oni ih nose u određene prostorije, gde se zadržavaju oko pola sata, a razlog nije poznat.


"Nismo informisani zašto žele da pregledaju naše mobilne. Ništa nam nisu rekli, ovo je užasno kršenje privatnosti. Ko zna šta su gledali. Kada imaju mobitlni i šifru, imaju pristup svemu, istoriji imejlova, sačuvanim šiframa, bankovnim računima, zdravstvenom osiguranju", rekao je jedan putnik.

Ovakvi postupci su već postali praksa, a australijska granična služba po zakonu može oduzimati mobilne telefone od svih onih koji ulaze u zemlju, bez obzira na to da li se radi o Australijancima ili o drugima.


Portparol australijske granične službe je kazao da je reč o "zaštiti australijske zajednice" te da su na ovaj način "prikupljene informacije rezultirale uspešnim operacijama protiv ilegalnih aktivnosti".

Novinari i aktivisti za ljudska prava osuđuju ovu praksu i nazivaju je "odvratnom i zlostavljačkom", a australijsku vladu diktatorskom.

"Ovo je zaista zabrinjavajuće, to ne bi smelo da se događa u Australiji", tvrdi aktivistkinja Sofi Maknil.

Novinari posebno imaju problem s ovom praksom, jer moraju da štite svoje izvore i druge poverljive informacije.

BONUS VIDEO: DR SEMIR OSMANAGIĆ: TOP TEMA - KLIMATSKE PROMENE

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR