Glas Javnosti

Makron nije uspeo da ubedi Sija! Kina neće protiv Rusije!

Svet
Autor: Glas javnosti

Kineski predsednik Si Đinping nije pokazao bilo kakav znak da planira da promeni svoju poziciju po pitanju rusko-ukrajinskog sukoba nakon razgovora sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, piše „Politiko“.

Tokom drugog dana Makronove posete Kini, Si je zauzeo svoju uobičajenu poziciju po pitanju tog sukoba, tvrdeći da „obe strane imaju razumne bezbednosne brige“, i nije dao nikakve signale da bi „mogao da iskoristi svoj uticaj da okonča sukob“.

„Kina je spremna da, zajedno sa Francuskom, pozove međunarodnu zajednicu da ostane racionalna i mirna“, rekao je kineski predsednik tokom obraćanja novinarima.

Si je dodao i da ukrajinska kriza nije problem između Kine i EU. On je napomenuo da će Kina nastaviti da igra aktivnu ulogu u promovisanju održavanja mirovnih pregovora, a Peking takođe podržava evropsku stranu u iznošenju ideja i planova za političko rešenje ukrajinske krize na osnovu njenih sopstvenih fundamentalnih i dugoročnih interesa.

„Mirovni pregovori moraju da se nastave što pre, uzimajući u obzir razumne bezbednosne brige svih strana u skladu sa Poveljom UN, tražeći političko rešenje i stvarajući izbalansiranu, efektivnu i održivu evropsku bezbednosnu infrastrukturu“, dodao je on.

Francuski predsednik je doputovao u Kinu kako bi, prema tvrdnjama „Politika“, „pritisnuo Kinu da iskoristi svoju ucenjivački potencijal prema Rusiji kako bi se okončao konflikt“, kao i da bi „privoleo Peking da osudi ruske pretnje razmeštanja nuklearnog oružja u Belorusiji“.

Tokom privatnog sastanka sa Sijem, Makron je naglasio da Zapad brine da će Kina Rusiji poslati naoružanje. Ali on nije postigao mnogo.

„Predsednik je pokušao da ubedi Sija da Rusiji ne pošalje oružje koje bi joj pomoglo u ratu sa Ukrajinom. Si je rekao samo da ti nije njegov rat“, rekao je anonimni francuski diplomata.


Razgovor dvojice lidera, koji su Francuzi opisali kao „iskren i konstruktivan“, trajao je oko sat i po.

Nakon sastanka organizovana je ceremonija potpisivanja sporazuma na kojoj su zvaničnici i predstavnici industrije zaključili nekoliko ugovora, među kojima je i onaj o prodaji 160 aviona „Erbas“.

„Politiko“ je primetio i da je francuski predsednik napravio jedan diplomatski gaf, kada je tokom konferencije za novinare govorio skoro duplo duže od svog domaćina, koji je na pitanja odgovarao kratko i svedeno.

Makron je u jednom trenutku čak i pozvao svog kineskog kolegu da „eksplicitno osudi rusku agresiju na Ukrajinu“.

„Govoriti o miru i stabilnosti znači govoriti o ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine. Imali ste nekoliko važnih komentara“, rekao je Makron. „Ovaj rat uključuje sve nas zato što je jedan član Saveta bezbednosti odlučio da prekrši Povelju UN. To ne možemo da prihvatimo.“

Si i Makron će se u petak zaputiti u Guangdžou, gde će imati dodatne razgovore u toku privatne večere.

Si je govorio i o značaju „zaštite žrtava sukoba, uključujući žene i decu“, što su u  protumačili kao ustupak Makronu. On, ipak, nije eksplicitno imenovao ni jednu državu.

Kineski predsednik je naglasio i da bi Peking i Pariz trebalo da „nastave saradnju između svojih zakonodavnih tela i vojski“, kao i da će „Kina i Francuska nastaviti da se suprotstavljaju hladnoratovskom mentalitetu i blokovskom sukobu“, kao i da će nastaviti saradnju u rešavanju zajedničkih problema.


Si se danas sastao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koju je Makron sa sobom poveo kako bi „prikazao evropsko jedinstvo“, ali koja neće učestvovati u svim aktivnostima dvojice lidera.

Fon der Lajenova se novinarima u Pekingu obratila samostalno, bez prisustva Sija i Makrona, a iskoristila je tu priliku kako bi kritikovala Rusiju.

„Naoružavanje agresora je jasno kršenje međunarodnog prava – on nikada ne bi trebalo da bude naoružavan“, rekla je ona o Rusiji. „To bi značajno pogoršalo odnose između Evropske unije i Kine.“

Ona je stigla da se dotakne i Tajvana.

„Niko ne bi smeo da na silu menja status kvo u ovom regionu“, rekla je ona aludirajući na to samoupravno ostrvo koje Kina smatra svojom teritorijom. „Pretnja upotrebom sile kako bi se promenio status kvo je neprihvatljiv“.


Kineski predsednik Si Đinping u razgovoru sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen odbacio je kao „nerealne snove“ sva očekivanja da njegova zemlja pristane na kompromis i ustupke u vezi sa Tajvanom, objavila je glavna kineska televizija. On je istakao da svako ko tako razmišlja „puca sebi u nogu“.

Si je naglasio da je tajvansko pitanje u centru suštinskih interesa Kine.

„Vlada Kine i kineski narod nikada se neće složiti sa onima koji se bave spekulacijama oko pitanja jedne Kine“, rekao je predsednik.

Fon der Lajenova je ponovila Makronovu poruku da bi Peking mogao da odigra presudnu ulogu u Ukrajini, dodajući da „očekuje da će Kina odigrati ulogu u promociji pravednog mira koji poštuje teritorijalni integritet Ukrajine“.

Glas javnosti/Nacionalist

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR