Glas Javnosti

BIZARNO U KANBERI: Aktivisti zalepili ruke na Vorholovu sliku u Kanberi (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Klimatski aktivisti su zalepili ruke na sliku Endija Vorhola u Nacionalnoj umetničkoj galeriji u australijskom glavnom gradu Kanberi, što je najnovija epizoda u nizu protesta po muzejima i galerijama, kojima upozoravaju vlade da ne čine dovoljno u borbi protiv klimatskih promena.

Video snimak koji je objavila grupa Stop Fossil Fuel Subsidies (Prekinite subvencije za fosilna goriva), dve aktivistkinje su zalepile svoje šake za slavno Vorholovo umetničko delo „Campbell’s Soup I“, izloženo u nacionalnoj galeriji u Kanberi.

Nekoliko plavih žvrljotina vidljivo je na deset slika koje su redom zaštićene staklom, prenosi N1.


„Endi Vorhol je upozoravao na pomahnitali konzumerizam serijom svojih radova, koji su postali ikona moderne umetnosti. A sada je kapitalizam pomahnitao. Porodicama je stavljeno na izbor – kupiti hranu ili lekove za svoju decu, a istovremeno energetske kompanije ubiru rekordnu dobit“, rekla je aktivistkinja Boni Kasen u izjavi koju je objavila njena grupa.

Klimatski aktivisti širom sveta lepe svoje ruke za slavna umetnička dela ili ih umrljaju bojom, kako bi skrenuli pažnju sveta i donosilaca odluka na klimatske izazove.

U oktobru je klimatska aktivistkinja Fibi Plamer bacila supu od paradajza na slavno Van Gogovo platno „Suncokreti“ u londonskoj Nacionalnoj galeriji, pri čemu je pričinjena manja materijalna šteta na ramu, s obzirom na to da je platno zaštićeno staklom.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR