Glas Javnosti

Legendarni američki atletičar prodaje zlatnu medalju sa OI

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Bob Bimon, legendarni američki atletičar, najavio je prodaju svoje zlatne olimpijske medalje sa Igara 1968. godine u Meksiko Sitiju, na kojima je postavio nezaboravni svetski rekord u skoku u dalj.

Bimonova istorijska medalja, osvojena zahvaljujući skoku od 8,90 metara, biće ponuđena na aukciji u četvrtak u Njujorku, u aukcijskoj kući Kristis.

Očekuje se da će cena medalje varirati između 370.000 i 550.000 evra. Ovaj skok je držao svetski rekord sve do 1991. godine, kada ga je nadmašio drugi Amerikanac, Majk Povell, skočivši 8,95 metara.


U ekskluzivnom telefonskom intervjuu za AFP, 77-godišnji Bimon je objasnio svoju odluku da se odrekne ove prestižne nagrade.


 
"Vreme je da medalju predam nekome ko ceni taj istorijski sportski podvig, ostvaren 18. oktobra 1968. na stadionu Universidad Olimpiko," izjavio je Bimon.

Bimon, koji je ponovo otkrio svoju strast prema muzici, istakao je da aukcija predstavlja odličan način da se očuva sećanje na medalju. Nakon dugogodišnje posvećenosti sportu, vratio se muzici, fokusirajući se na bubnjeve i perkusije, koje je napustio još kao tinejdžer.


Rođen u Kvinsu, Njujork, Bimon je ostao bez majke u mladosti, koja je preminula od tuberkuloze kada je imao manje od godinu dana.


Danas, Bimon izražava sreću zbog nedavne saradnje sa džez, fank i hip-hop grupom pod nazivom "Stik bones and the bone skuad". "Zabavljamo se," kaže on sa osmehom.

Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR