Glas Javnosti

Legendarna haljina princeze Dajane prodata na aukciji za više od milion evra

Svet
Autor: Glas javnosti

Haljina koju je nosila princeza Dajana 1985. godine prodata je za 11 puta više od početne cene.

Crna, večernja haljina prodata je na aukciji u Holivudu za 1.150.000 evra. Ova je rekord u prodaji modnih komada koje je nosila princeza. Haljina procenjena na oko 100.000 evra, ima naramenice, veliku mašnu i pojas.

Princeza Dajana je nosila ovu haljinu u Firenci 1985. godine na večeri sa tadašnjim gradonačelnikomBila je u društvu tadašnjeg supruga, princa Čarlsa koji je danas britanski kralj.


Potom je ponovo nosila na koncertu simfonijskog orkestra u kanadskom Vankuveru godinu dana kasnije. Kolekcionarski predmet je napravljen od tkanine koju je odabrao poznati trgovac tekstilom Jakob Šlefr, a na kojoj su se bile pažljivo izvezene zvezde.

Haljina je ručni rad dizajnerskog tima kreatora Žaka Azagurija. Najskuplja haljina koju je Dajana nosila prodata je na akciji za više od 600.000 evra u januaru.


U pitanju je somotska haljina Viktora Edelštajna iz 1991. godine. To znači da je komad koji je kreirao Žak Azaguri skoro udvostručila razliku u ceni između prvog i drugog mesta. Dajana je nosila nekoliko Azaguri komada, a dizajner marokansko-britanski porekla je takođe kreirao i njenu venčanicu 1981. godine.


Na aukciji se našla i Dajanina bluza Emanuela koju je nosila tokom fotografisanja za verenički portret 1981. godine. Ružičasta bluza ima zanimljivu kragnu koja se nastavlja u mašnuProdata je za 380.000 evra, skoro četiri puta više od prvobitne procene od 80.000 evra.


Na ovoj akuciji prodati su i komadi koje su nosile velike holivudske zvezde, poput Živanšijeve haljine koju je nosila Odri Hepbern u filmu Šarada, komad koji je nosila Glorija Svanson u noar filmu iz 1950. godine Sunset Boulevar, kao i haljina Barbre Strejsend.

Glas javnosti/D01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR