Glas Javnosti

Само врелина може да заустави Ђоковића, изразитoг фаворита против Милмана

Sport
Autor: Глас јавности / Политика / од 05.09.2018.

Наш тенисер у четвртфиналу против Милмана, сензационалног победника против Федерера који каже да није могао да се избори са 83 одсто влажности ваздуха. – Аустралијанац се нада „још једној лепој успомени“

Kад Ђоковић игра у шестој брзини и кад је максимално фокусиран на тенис, нико на свету не може да му парира! Ова оцена његовог некадашњег тренера Николе Пилића, изречена више пута претходних година, потврђује се и сада у пракси, кад Ђоковић ишчекује своје једанаесто узастопно четвртфинале на Отвореном првенству САД. Пред њим је Аустралијанац Џон Милман, сензационални победник против петоструког шампиона и другог носиоца Роџера Федерера.

Наш најбољи спортиста је пребродио осмину финала играјући у „четвртој брзини“ против Португалца Жоаа Сосе, јер у нехуманим условима (температура око 35 степени, влажност ваздуха изнад 80 одсто) није имао снаге за више. Не подносе сви играчи исто врелину која, видело се то небројено пута, никада није била Ђоковићев савезник. Поготово на почетку каријере кад је због алергија имао проблема са дисањем.

Колико је тешко играти ове године у Њујорку, потврђује и изјава Роџера Федерера дата непосредно после шокантног пораза од Милмана, 55. играча на светској АТП листи. Иако је, за разлику од Ђоковића, играо у вечерњем термину, рекао је да није успео да се избори са 83 одсто влажности ваздуха:

-Сматрам да је било превише топло вечерас. Била је ово једна од оних ноћи у којима сам мислио да не могу да дођем до ваздуха. Уопште није било циркулације ваздуха. Из неког разлога само сам се борио против таквих услова вечерас. Први пут ми се догодило овако нешто.

Ђоковић је изразити фаворит против Милмана, са најмањом могућом квотом у четвртфиналу (на нашег тенисера свега 1,05, на Аустралијанца 10), али је опрезан јер је видео да Федереру није била довољна „четврта брзина“.

-Врелина је и сада била неповољна околност. Али, шта је ту је. Искусио сам то и у првом колу (против Фучовича – прим. аут). Знате, није ни мало пријатно играти у таквим условима. Не можете ништа да промените, осим да будете чврсти и да опстанете, да нађете начин да победите – рекао је наш тенисер који ће одмерити снаге са Милманом вечерас или сутра рано ујутро по нашем времену.

Милман је само две године млађи од Ђоковића, а каријере су им ко небо и земља (Милман зарадио од турнира 1,8 милиона долара, наш тенисер 115 милиона). Састајали су се само једном, недавно, у првом колу Квинса када је освојио само три гема. Ово му је најбољи резултат откако професионално игра тенис (од 2006), а на главни стадион „Артур Еш“ крочио је први пут уочи овогодишњег турнира, док је тренирао са Ендијем Маријем.

-Да будем искрен, уочи турнира моја очекивања била су прилично скромна – казао је Милман (29), први аустралијски тенисер који је савладао Федерера на неком гренд слему још од 1999. године, када је од њега био бољи Патрик Рафтер.

Федереру је ово први пораз у Њујорку од играча ван „Топ 50“ на светској листи. Милман је објаснио да се на почетку меча осећао тотално збуљено, „као јелен испред фарова“, али да је у другом сету стао са обе ноге на земљу. О сусрету са Ђоковићем је рекао кроз осмех:

-Када смо се последњи пут срели у Квинсу, узео сам му три гема, па остаје ми да се надам да ћу сада освојити неки више. Тренутно играм добар тенис. Новак је невероватан играч, један од играча на које сам се угледао.

Упитан о шансама да направи још једно чудо, Милман је рекао да „никада није полагао оружје пред ауторитетима“ и да се нада да је кадар „да направи још неку лепу успомену“.

Ђоковић се после пласмана у четвртфинале сусрео и са питањем о свом ривалству са Федерером и Надалом, тим пре што сада многи прижељкују његов дуел у финалу са најбољим шпанским тенисером.

-Сусрети са Надалом и Федерером, такође и са Маријем, направили су од мене оваквог играча, јер сам увек желео да их побеђујем, зато што сам мораао њих да надмашим да бих био број 1 на свету, да бих освајао гренд-слемове и имао каријеру какву имам. На почетку каријере вероватно их нисам доживљавао као данас, у смислу да сам део исте ере с тим момцима. Сада сам захвалан да сам био део те ере и да јој и даље припадам, да сведочим њиховим величинама и ривалству, између Надала и Федерера, које је највеће ривалство, једно од највећих свих времена, али истовремено и да се такмичим против њих на тако високом нивоу свих ових година.

 Суарез Наваро избацила Шарапову
Шпанска тенисерка Карла Суарез Наваро (30. носилац) избацила је Рускињу Марију Шарапову (22) у осмини финала, победивши је са 6:4, 6:3. Каролина Плишкова (8) и Слоун Стивенс (3) једине су тенисерке од првих десет носилаца четвртфиналу.

Тенисерке, четвртфинале: С. Вилијамс (САД) – К.Плишкова (Чешка), С. Стивенс (САД) – А. Севастова (Летонија), М. Киз (САД) – К. С. Наваро (Шпанија), Н. Осака (Јапан) – Л. Цуренко (Украјина).

Глас јавности / Политика / од 05.09.2018.
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR