Glas Javnosti

Након три сата и осамнаест минута, наш најбољи тенисер дошао је до 14. гренд слем титуле

Sport
Autor: Глас јавности / Блиц / од 10.09.2018.

Новак Ђоковић је по трећи пут у каријери освојио УС Опен, победивши Хуана Мартина Дел Потра у великом финалу са 6:3, 7:6(4), 6:3, након исцрпљујуће борбе на "Артур Еш" стадиону у Њујорку.

Сва дешавања са овог сусрета могли сте да пратите уживо уз Блицспорт.

КРАЈ МЕЧА: Ђоковић - Дел Потро 6:3, 7:6(4), 6:3

Ток сусрета:

Први сет - Напет почетак, а онда брејк у правом моменту и рутинска завршница за вођство у финалу, 6:3

Новак је на терен изашао у тегет опреми, док је жуто-плава комбинација била она коју је изабрао Аргентинац. Ђоковић је добио прилику да први сервира. Ту шансу је искористио и после нешто дужег гема него обично успео да направи почетну предност. Узвратио је Хуан Мартин, изједначивши без изгубљеног поена.

Није дозволио Ноле да буде "брејкнут" у трећем гему, иако је било шансе за то. Вратио се, сигурним ритернима и прецизним ударцима у саме ћошкове Делповог дела терена, дошао је до нове минималне предности. Уследило је ново "равнање", али и утисак да је у уводном сету Хуан Мартин долазио доста лакше до гемова од нашег тенисера.

Новак је ипак нешто лакше, дозволивши један поен противнику, стигао до освајања петог гема и 3:2. Дел Потро је донео и треће изједначење, кренуло се са нешто бржом и динамичнијом игром, без много калкулација и са агресивним нападима на обе стране. Нису прошла ни читава три минута, а Ђоковић је повео са 4:3 уз гем освојен са "нулом"... А, онда, невероватна деоница игре. Дел Потро је имао 40:0 на свој сервис, а Ноле је успео да се врати, потпуно преокрене и поведе са 5:3! Није му много требало да све то материјализује и на свој сервис оконча сет.

Други сет - Новак повео са 3:1, преокрет Делпа, тај-брејк и кључни моменти у којима је Ђоковић показао неопходну снагу

Дел Потро је добио шансу да сервира на почетку другог сета, и то је искористио, међутим, после три ђуса. Новак је имао две брејк шансе које нажалост, није искористио. Ипак, "исправио" се у наредном гему који је доста лакше освојио него неке претходне. Наш најбољи тенисер је успео да направи рани брејк, Дел Потро је био доста психички пољуљан у тим моментима.

На трибинама "Артур Еша" примећена је и легендарна глумица Мерил Стрип која је је са одушевљењем испратила још један гем освојен од стране Новака. Диктирао је темпо и без проблема одговарао на сјајне ударце Аргентинца, те је је потврдио брејк новим освојеним гемом. Умало да Ђоковић дође до новог брејка, али је у при 40:30 за Делпа, после дуге размене удараца, остао на "кривој" нози и дијагонала Хуана Мартина је означила 3:2.

После дугог и напорног гема, дошао је и брејк за Делпа, изједначење и мали проблеми за нашег најбољег тенисера, а онда и потпуни преокрет и 4:3. Гем који је трајао 20 минута припао је Србину Виђено је чак седам изједначења, а упорнији и стрпљивији био је Новак који је искористио шансу и коначно изједначио на 4:4. Понадали су се Ђоковићеви навијачи да ће доћи до преокрета, али је Аргентинац створио нову предност и стигао надомак изједначења у сетовима. То се, срећом, није догодило, а Ђоковић је убедљиво изједначио на 5:5. Наставило се игром гем за гем, па је Хуан Мартин повео са 6:5 сигурним, јаким и прецизним сервисима, а уследио је одговор од нашег играча, експресан и 6:6. Тај-брејк је припао Ђоковићу, после велике драме, два преокрета и напетих размена које уопште нису биле кратке. Чак сат и по времена трајао је други сет.

Трећи сет - Рутинско одрађивање посла, психолошка борба која је припала Новаку и 14. гренд слем у каријери

Страшан уводни гем отворили су Србин и Аргентинац, а после феноменалних потеза, снажних удараца и разних бравура, Ђоковић је повео, међутим, уследио је експресан одговор са друге стране и изједначење. Након тога, дошао је гем са три директна поена и нова предност Новака. А, онда још један у коме је дошао до 3:1 - "брејкнут" је коначно био Хуан Мартин Дел Потро.

Иако је деловало да ће у истом ритму наставити, Новак се ипак саплео у петом гему и дозволио да му Аргентинац "отме" гем, те тако унесе неизвесност у даљи ток меча. Наставило се изједначењем Делпа, а умор је полако стизао обојицу тенисера, поготово Ђоковића.

То није превише ометало Нолета који је повео са 4:3 одличним ритернима и квалитетним сервисима, пре свега оним првим. Пао је "див" у финишу, концентрација је била на ниском степенику, а то је резултовало брејком и резултатом 5:3 за Нолета... Све што је остало било је да закључи дуел. У томе је и успео и са 6:3 у трећем сету завршио посао и освојио 14. гренд слем титуле.

Глас јавности / Блиц / од 10.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR