Glas Javnosti

Nemačkom političkom vrhu preti razdor: Sukob Zelenih i Šolca

Svet
Autor: Glas javnosti

Šolc je u nedelju održao sastanak sa liderima Zelenih i FDP-a kako bi pronašao kompromis, ali na tom sastanku nije postignut

Nemački kancelar Olaf Šolc naložio je da tri preostala nuklearna reaktora u Nemačkoj nastave da rade do sredine aprila.

Time je Šolc rešio i spor između dva koaliciona partnera - Slobodarske partije (FDP) i Zelenih, koji su se sukobili da li treba produžiti rad nuklearkama.


Nuklearke koje nastavljau da rade su Isar 2 u Bavarskoj, Nekarsvesthajm 2 u Baden-Virtenbergu i Emsland kod Lingena u Donjoj Saksoniji, čiji je rad bio najviše osporavan.

Proteklog vikenda je stranka Zelenih na svojoj skupštini donela odluku o nastavku rada dve nuklearke na jugu Nemačke, a ministar finansija, Kristijan Lindner iz FDP, tražio je da se produži rad tri nuklearna reaktora do 2024.

Šolc je u nedelju održao sastanak sa liderima Zelenih i FDP-a kako bi pronašao kompromis, ali na tom sastanku nije postignut. Nemac je, potom, uputio pismo nadležnim ministarstvima sa nalogom da se stvore zakonski okviri za produžetak rada sve tri nuklearne elektrane - najduže do 15. aprila iduće godine.

Time je rešio energetski problem, ali ne i problem u vladajućoj koaliciji, pre svega imajući u vidu da se baza Zelenih protivi ovoj odluci.
German workers en masse in Dresden against Olaf Scholz, Ursula von der Leyen, EU, NATO, sanctions on Russia and increases in gas and energy prices. They dont want to starve and freeze for Zelensky. It will be a very hot autumn in Europe and beyond. pic.twitter.com/QVoEc93eae 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR