Glas Javnosti

Новак Ђоковић први играч који је освојио трофеј на свим мастерс турнирима

Sport
Autor: Глас јавности / Блиц / од 20.08.2018.

Наш најбољи тенисер је ушао у историју, пошто је постао први који је дошао до трофеја на свим мастерс турнирима. То је успео захваљујући тријумфу над Роџером Федерером у финалу Синсинатија - 6:4, 6:4!

Други сет: Новак освојио Синсинати, Ђоковић - Федерер 6:4, 6:4


Други део игре је почео скоро као и први - одличном игром Новака на почетку, захваљујући чему је освојио прва два поена и озбиљно припретио ривалу. Међутим, у тим тренуцима се пробудио Швајцарац, имао је неколико веома добрих сервиса и после игре на разлику је дошао до вођства од 0:1.

Почетак наредног гема је за Новака почео само како је могао да пожели, имао је две прилике да дође до изједначења, но питао се и Швајцарац. Нанизао је четири поена и дошао је до првог брејка на мечу за осетно вођство од 0:2. Одлучујући поен је освојио после дупле сервис грешке нашег тенисера.

Ипак, није се Ђоковић тек тако предавао, већ је стрпљиво чекао шансу, знајући да ће се она указати. И то му је пошло за руком. Две брејк лопте је имао наш ас и другу је успео да искористи. Натерао је Федерера на грешку, који је форхендом избацио лоптицу у аут, па је Новак вратио брејк - 1:2.

Ђоковићу је после драматичних гемова био потребан један миран, што је и добио. Одлично сервирао, противник није ни имао промил шансе да га изненади, па је резултат први пут у другом сету био изједначен - 2:2. И Федерер је прилично лако освојио гем на свој сервис, Нолету су припала два поена, па је Швајцарац стекао 2:3.

Како је сет одмицао, тако је Ђоковић играо све сигурније, посебно када је његовим ударцем почињао гем, па је уз препуштен поен противнику на сигуран начин поново поравнао резултат (3:3). Чинило се да ће Федерер лако да освоји нови гем, пошто је стигао до 40:0, али онда је на сцену ступио одлични Ђоковић. Погађао је као у трансу, користио је и Роџерове грешке, па се ушло у егал. Швајцарац је у том гему направио и дуплу сервис грешку, што је довело до нове брејк лопте за Новака, коју је материјализовао и дошао до велике предности од 4:3!

У наредном гему је било неопходно сачувати смиреност, јер се баш у тим тренуцима меч ломио. Новак је сервирао и за почетне ударце је трошио заиста мало времена. Ипак, ни то га није омело, па је лако повео са 5:3! Била је то пресликана ситуација из прошлог сета, пошто је Швајцарац морао да сервира за останак у мечу. Имао је одређених проблема, наш ас је претио, но успео је Федерер да продужи меч - 5:4. У последњем гему није било проблема за српског тенисера, који је са 6:4 дошао до титуле и уласка у историју!

Први сет: Новак на сет до титуле, Ђоковић - Федерер 6:4

Меч је почео сервисом Швајцарца, који је освојио прва два поена у дуелу, али је и Ноле знао да узврати, па се из дефанзиве лако трансформисао у офанзиву. Дошао је до брејк лопте, коју је Роџер неутралисао. Указала се нова шанса Новаку да дође до брејка, но није успео да је искористи, па је противник повео - 0:1.

Новак је на сјајан начин успео да узврати, Федерер није имао решења за одличне почетне ударце нашег тенисера, није успео ни да припрети, па је Ђоковић добијеним гемом са нулом дошао до егала (1:1). На идентичан начин је сервирао и Швајцарац, те је без препуштеног поена дошао до 1:2.

Мини серија лако добијених гемова окончана је у наредном, пошто је Новак морао да се помучи како би поново дошао до предности. Играло се други пут на мечу на разлику, наш ас је успео да сачува сервис и изједначи на 2:2. Федерер никако није дозвољавао Ђоковићу да га угрози, сигурно је чувао предност, те је други пут заредом без препуштеног поена стекао 2:3.

Успешан је био и Новак када је његовим сервисом почињао гем, Федерер није могао ни да се нада евентуалном брејку, пошто није ни дошао до поена, па је и наш ас други пут на мечу максималним учинком дошао до гема - 3:3.

Није било превише шанси за тенисере када су чекали сервис противника, али се то све променило средином сета. Тада је Новак прилично намучио Федерера, стрпљиво је чекао шансу и дочекао ју је! Швајцарац је дуплом сервис грешком омогућио нову брејк лопту, али је сада српски тенисер био сигуран и дошао је до предности - 4:3.

Ђоковић је сервирао за потврду брејка и то је урадио на савршен начин! Имао је три аса и најбитнијем гему у досадашњем току меча, Роџер није имао никакву шансу да узврати, па је Ноле био на корак до вођства у сетовима. Федерер је стога први пут морао да сервира за останак у сету и успео је да продужи овај део игре. Ноле је, са друге стране, желео да новим брејком оконча причу у првом сету, но није успео, па је резултат био 5:4.

Ипак, све је у првом сету било готово у наредном гему! Ноле је изгубио први поен, али је онда направио изврсну серију, која му је донела вођство у сетовима. Сада је наш ас био на корак до исписивања историје!

Уочи меча:

Ноле је нанизао пет победа на турниру у Сједињеним Америчким Државама и дошао је на корак до уласка у историју, пошто би тријумфом против великог ривала постао први играч који би у колекцији имао све трофеје са мастерс турнира (Златни мастерс).

Да би урадио тако нешто, мораће да савлада Федерера, са којим је до сада 45 пута делио мегдан и тренутно има бољи међусобни скор (23:22). Уколико остане тако, јасно је да би Ноле урадио нешто што још ником није пошло за руком.

Уједно, биће ово први дуел Ђоковића и Швајцарца после две и по године, пошто су се последњи пут састали у јануару 2016. године на Аустралијан опену, када је Новак изашао као победник.

Напоменимо и то да је наш ас до борбе за титулу у Синсинатију дошао после тријумфа над Стивом Џонсоном, Адријаном Манарином, Григором Димитровим, Милошем Раонићем и Марином Чилићем.

 

Глас јавности / Блиц / од 20.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR