Glas Javnosti

IZMENE U SPORTU : Ovo su nova pravila sporta na vodi

Sport
Autor: Glas javnosti

Prostor u kome se nalazi tzv. pravilo 2 metra više ne važi za celu širinu bazena 2 metra od gola, već samo za uži prostor - 2 metra od gol-linije prema sredini i 2 metra od desne i leve stative. Nešto kao golmanski prostor u fudbalu, unutar kaznenog prostora.

Prekršaj za peterac

Sudija sada može da odluči da odloži dosuđivanje peterca dok traje akcija, kako bi sačekao da vidi da li će napadač ipak postići gol. Ako ne postigne gol, sudija može naknadno dosuditi peterac. Opravdanje za ovu odluku je da se do sada dešavalo da napadač pretrpi faul za šesnaesterac, sudija pušta igru, napadač ne postiže gol, ali onda sudija više nema osnova da naknadno dosuđuje jedanaesterac. 


Izvođenje peterca

Tokom izvođenja peterca, osim golmana i izvođača, svi ostali igrači moraju biti udaljeni 6 metara od gol-linije (do sada 5 metara) i najmanje 3 metra (do sada 2 metra od izvođača). Golman mora biti na zamišljenoj gol-liniji, a sudija može da ga upozori samo jednom ako nije u pravoj poziciji. Ako golman ponovi prekršaj, pliva bliže izvođaču, sudija ima pravo da dosudi isključenje. Isključenog golmana ima pravo da zameni igrač njegovog tima, ali samo onaj koji je na terenu, a ne neko sa klupe.

Žuti i crveni kartoni


Igrači na klupi i službena lica na njoj sada mogu dobiti i žuti karton. Do sada su odmah dobijali crvene kartone zbog nesportskog ponašanja, glasnog negodovanja sudijama i slično. Jedini izuzetak do sada je bio glavni trener, koji je mogao da dobije i žuti, pa i crveni karton, s tim što ima situacija kada se može dodeliti direktan crveni karton. Ako je glavni trener dobio crveni karton, njegovu ulogu može da preuzme pomoćni trener ili drugo službeno lice sa klupe, kao i kapiten ekipe, ali bez privilegija glavnog trenera. Konkretno, ta osoba mora i dalje da sedi na klupi sve vreme, ne sme da ustaje i da se pomera sa klupe. On, međutim, može da pozove minut odmora, a zatim da dođe na ivicu bazena i daje uputstva igračima.

Isključenje bez lopte

Česte situacije koje su se pretvarale u šansu veću od peterca, jer bi igrač nad kojim je dosuđen faul u prostoru od 2 metra ostajao nečuvan, saigrači bi mu brzo dodavali loptu sa spoljne linije i to je bio zicer za postizanje gola. Prema novom pravilu, sudija treba da dosudi faul, da označi broj na kapici igrača kojeg isključuje i da tek onda da znak za izvođenje ili nastavak igre. Dakle, sudijama je sugerisana mogućnost da se timu koji se brani pruži određena prilika da se pregrupiše.

Glas javnosti/ Novosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR