Glas Javnosti

ČAK JE I TRAVA POSEBNA: Stadionska trava u Kataru godinama uzgajana u SAD

Sport
Autor: Glas javnosti

U organizaciji svetskog fudbalskog prvenstva ništa se ne prepušta slučaju pa tako ni u odabiru trave koja se koristi na stadionima. Ona mora biti tamnozelena, imati čvrsta vlakna i koren te biti pokošena na točnu dužinu od 23 milimetra. S obzirom na klimu Katara, ove godine je morala biti pomno izabrana.

PlatinumTE Paspalum, naziv je trave koju gaji firma "Atlas Turf International" sa sedištem u Džordžiji, SAD, a koja je ove godine dobila ugovor za Svetsko prvenstvo.

Agronomima su bile potrebne godine istraživanja i testiranja kako bi se odredila prava podloga za uslove na stadionima na kojima se igraju najvažnije fudbalske utakmice, piše portal Ekapija.


Posađena je na svih osam katarskih stadiona i 81 terenu za treniranje.

Testirana u najtežim uslovima


Ona kao podloga mora pružati stabilnost, biti oštro pokošena s dubokim, čvrstim korenjem koji će sprečiti proklizavanje igrača koji trče velikom brzinom te se naglo zaustavljaju u igri, izjavio je Džon Holmes iz "Atlas Turf Internationala" u intervjuu za "Turf Matters".

Ovaj turnir je najveća svetska pozornica na kojoj je ova trava testirana i u najtežim uslovima. Ona treba manje vode i đubriva nego druge vrste, a što je prilagođeno klimatskim promenama.

Jako sunce, loša zemlja, nekvalitetna voda za navodnjavanje koja je ili pročišćena kanalizacijska ili desalinizirana morska, a pri tome i stadioni koji su projektovani tako da pruže što veću hladovinu, sa slabim protokom vazduha - nikako ne idu u prilog rastu ove biljke. Ali, ona je odabrana baš zato jer ima visoku toleranciju na teške uslove - slanu vodu, ustajali vazduh i slabo svetlo.

Potiče od busenaste, višegodišnje trave koja raste uz morsku obalu u tropskim krajevima. Tamne je boje i dugog korena.

Godinama uzgajana u SAD-u

Trava koja se koristi na stadionima u Kataru je uzgajena u SAD-u. Nakon 90 dana rasta, njeni izdanci (stoloni) su izvađeni, očišećni, spakovani u kutije i otpremljeni u Dohu. Prva pošiljka otišla je na stadion Al-Rajan 2014. godine. Tokom sledećih nekoliko godina Atlas Turf poslao je gotovo 140.000 kg stolona u Dohu. Tamo je posađena pored svakog stadiona dok se pojedinačni izdanci nisu spojili u polje. Zatim su izvađeni i smotani poput tepiha te prebačeni unutar svih igrališta, na površini koja je ekvivalent 179 hektara.

Iako je ovoj vrsti potrebno 25 do 30% manje vode nego drugima, svaki teren dnevno zahteva 8.300 litara vode po zimi i više od 40.000 litara leti. Veliki deo vode dobija se desalinizacijom, procesom koji intenzivno troši fosilna goriva i oštećuje morske ekosisteme što predstavlja najveći karbonski otisak ovog Svetskog prvenstva.

PlatinumTE Paspalum treba da izdrži još dve utakmice, današnju između Hrvatske i Maroka za bronzu, na stadionu Khalifa i onu finalnu, u nedelju, između Argentine i Francuske na stadionu Lusail.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR